Denník N

Katarína Veľká a promiskuitná. Nový seriál HBO o slávnej ruskej cárovnej je tentoraz zábavný

Desiatky milencov zneužívala Katarína na radovánky aj politické ciele.

Nemýľte si tento seriál s minisériou Katarína Veľká, ktorú nasadilo HBO vlani a hlavnú rolu v ňom hrala Helen Mirren.

Štvordielna dráma s plnou vážnosťou opisovala záver vladárskeho života cárovnej plného promiskuity a boja o moc. Bola serióznym historickým počinom.

Satirický seriál s upraveným názvom Veľká, ktorý vysiela rovnaká televízia, sa, naopak, sústredí na jej život pred tým. Jeho scenáristom je rešpektovaný Tony McNamara, autor bizarnej, perverznej Favoritky, ktorá sa zaradila medzi tie najlepšie filmy, aké vlani v Európe vznikli.

Favoritka síce nehovorila o Rusku, ale aj na dvore anglickej kráľovnej stvárali šľachtici a šľachtičné množstvo čudných vecí. Viedli divné reči, v kočoch sa radi oddávali masturbácii a na veľkých hostinách veselo vracali do ozdobnej keramiky.

Katarína tiež nemala k výstrelkom ďaleko. Historické pramene potvrdzujú búrlivý sexuálny život promiskuitnej imperátorky, ktorá v Rusku vládla tridsaťštyri rokov a svojich milencov zneužívala na radovánky aj politické ciele.

Na tamojšie pomery bola nadpriemerne inteligentná. Kým v západnej Európe sa prudko rozvíjalo vzdelanie a myslenie a do bežného života vstupovali výdobytky vedy a techniky, Rusko bolo zaostalou krajinou plnou opilcov a analfabetov.

Pre pruskú princeznú, ktorá sa vzdelávala čítaním Voltaira, Rousseaua či Diderota, to bol po svadbe s ruským cárom Petrom III. poriadny šok. Presne tu sa začína nový seriál Veľká.

https://www.youtube.com/watch?v=_3hTxTkvBJY

Karikatúry dneška

Sofia Augusta Frederika Zerbstská – tak znie rodné meno najvplyvnejšej panovníčky ruských dejín. Bola dcérou bezvýznamného nemeckého kniežaťa. Meno Katarína dostala potom, čo prijala pravoslávnu vieru a vydala sa, aby si rodina finančne polepšila.

Dievčina, ktorú stvárnila mladá, len 22-ročná Elle Fanning, teraz naivne pomýšľa, že ju čaká šťastný a romantický život v blahobyte. Cár je však perverzný a 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Seriály

Kultúra

Teraz najčítanejšie