Denník N

7 dobrých správ: Má viac ako 92 rokov a napriek koronavírusu dáva ďalej hodiny klavíra

Cornelia Vertensteinová. Foto - New York Times
Cornelia Vertensteinová. Foto – New York Times

Novozélandská premiérka navrhuje štvordňový pracovný týždeň, z českej ZOO mieri do voľnej prírody zubor európsky a dobrovoľníci z Banskej Bystrice doučujú deti z vylúčených komunít. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Učí na klavíri aj v čase pandémie

Priatelia jej hovoria Nellie, no väčšina študentov a rodičov ju neoslovuje inak ako pani Vertensteinová. Cornelia má 92 rokov a učí okolo 30 detí vo veku 6 až 17 rokov, uvádza denník New York Times. Za bežných okolností prichádzajú k nej domov s notami pod pazuchou, pre koronakrízu si Cornelia Vertensteinová našla iný spôsob výučby – svojim žiakov dáva hodiny klavíra cez aplikácie na mobile alebo tablete a dodržuje tak stanovený rozvrh.

„Vedia, že keď zavolá, musia byť pri klavíri, musia mať pripravené noty s ceruzkou a už musia byť rozcvičení,“ cituje americký denník Yvette Framptonovú, jednu z matiek troch žiakov pani Vertensteinovej, ktorá hru svojich študentov počúva, sleduje a navrhuje zlepšenia.

„Pomohlo mi to dozvedieť sa viac o mojich študentoch – aký majú život,“ uviedla Vertensteinová, ktorá so svojím manželom ušla do USA z rodného Rumunska pred holokaustom. „Nejde o veľa, je to len jedna miestnosť, ale ukáže mi mnoho, pretože viem, odkiaľ pochádzajú. Viem trochu lepšie o tom, kým sú.“

https://www.instagram.com/p/CAOoukKDaM0/

2. Novozélandská premiérka navrhuje štvordňový pracovný týždeň

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová navrhuje štvordňový pracovný týždeň ako spôsob obnovy krajiny po pandémii koronavírusu, uvádza denník Guardian.

Flexibilné pracovné možnosti podľa nej môžu zvýšiť produktivitu, posilniť domáci turizmus, ale aj zabezpečiť lepšiu rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom.

„Už som veľakrát od ľudí počula, že by sme mali zaviesť štvordňový pracovný týždeň. Nakoniec to však skutočne závisí od dohody medzi zamestnávateľmi a zamestnancami. Ale ako som už povedala, je toho skutočne veľa, čo sme sa vďaka COVID-19 naučili, a to aj o flexibilite ľudí pracujúcich z domu a produktivite, ktorú z toho možno vyťažiť,“ uviedla Ardernová.

„Skutočne chcem ľudí povzbudiť, aby o tom popremýšľali, ak ste zamestnávateľ a máte tieto možnosti. Uvažujte o tom, či by to pre vaše pracovisko mohlo fungovať, pretože táto zmena by skutočne pomohla cestovnému ruchu po celej krajine.“

3. Zo zoo do voľnej prírody

Prvý zubor európsky odchovaný v českej ZOO mieri do voľnej prírody, informuje ČTK. Trojročného samca previezli zo Zoologickej záhrady Tábor do prírodnej rezervácie pri Rokycanoch. Okrem neho tam žijú aj tri samice tohto druhu.

Zviera, ktoré váži okolo 300 kilogramov, pomenovali Tábor podľa jeho rodiska.

„Odchovali sme tu zatiaľ celkovo štyri zubry, dvoch samcov a dve samičky. Tábor musí odísť, pretože tento rok dosiahol reprodukčný vek, jeho otec by ho začal vnímať ako konkurenta a dochádzalo by ku konfliktom,“ uviedol pre ČTK hlavný zoológ táborskej zoologickej záhrady Ondrej Kott, podľa ktorého v prírode mladí samci odchádzajú a zakladajú si vlastné stáda.

Zubor európsky je najväčším suchozemským cicavcom Európy, ktorého na začiatku 20. storočia vo voľnej prírode vyhubili. Podarilo sa ho ale zachrániť vďaka spolupráci zoologických záhrad a súkromných chovateľov.

Táborská zoo je jedinou zoologickou záhradou v Česku, ktorá realizuje program reintrodukcie, teda návratu zubra európskeho do voľnej prírody.

4. Dobrovoľníci doučujú deti a opakujú s nimi učivo

Centrum dobrovoľníctva

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie