Denník N

Ombudsmanka: Rozprava v parlamente vo mne vzbudila obavy o práva žien

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Ombudsmanka Mária Patakyová sa počas epidémie stala jedným z najhlasnejších kritikov vládnych opatrení. Jej kritika sa nepáčila premiérovi Igorovi Matovičovi, ktorý jej odkázal, nech si doštuduje, komu má posielať svoje pripomienky, a ani ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi (OĽaNO), ktorý tají dokument o uzatvorení hraníc pre cudzincov.

Pri prijímaní opatrení sa podľa ombudsmanky prihliada len na boj s epidémiou a na ochranu zdravia. „Táto otázka je vnímaná ako určujúca a rozhodujúca a všetko ostatné vrátane ľudských práv a legality sa v tejto situácii odsúva bokom,“ hovorí Patakyová. „O opatreniach sa hovorí, že podstatný je výsledok, pravidlá hry sú však v demokratickom štáte tiež dôležité.“

V rozhovore sa dočítate:

  • ako sa cítila počas rozpravy v parlamente,
  • či dostáva aj podnety o porušovaní náboženskej slobody,
  • ako prebiehalo jej stretnutie s Romanom Mikulcom,
  • či sa dá mať dobrý vzťah s ministrami, ak neustále upozorňuje na ich chyby,
  • aké chyby podľa nej počas epidémie urobila odchádzajúca vláda.

Zhruba šesť hodín ste v parlamente počúvali spochybňovanie svojej práce. Aké to pre vás bolo?

Bolo to nepríjemné. Aj z toho dôvodu, že to bolo neočakávané. Dva týždne predtým som podávala správu pred parlamentným výborom pre ľudské práva. Ten ju vzal na vedomie a to isté odporučil aj plénu Národnej rady. Mali sme vecnú diskusiu, padli aj otázky, ale zaznievali podporné stanoviská, nie kritika obsahu či nevyváženosti správy. Situácia v pléne parlamentu ma preto prekvapila.

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (Za ľudí) sedela ako spravodajkyňa hneď vedľa rečníckeho pultu. V rozhovore povedala, že si s vami počas rozpravy vymieňala zhrozené pohľady. Je to tak? Boli ste z toho, čo zaznelo v rozprave, zhrozená?

Pri niektorých vyjadreniach áno, lebo som si uvedomovala, že základ demokratického právneho štátu je v niektorých súvislostiach buď nepochopený, alebo o ňom niektorí poslanci nemajú dostatočné informácie.

Spomínate si na konkrétny moment, keď ste si povedali, že toto by nemalo zaznievať v parlamente?

Pre mňa bolo veľmi silné, keď padla narážka, že v prvej časti mojej správy, ktorá sa týkala ochrany života, poslanci očakávali aj tému ochrany práv nenarodeného dieťaťa. Táto otázka je však už vyriešená v Ústave, v Listine základných práv a slobôd či v náleze Ústavného súdu. V kancelárii sme navyše nemali žiaden podnet, ktorý by nás priviedol k zamysleniu sa nad touto otázkou.

Ak by sa na vás niekto obrátil s podnetom, že podľa neho na Slovensku nie sú dostatočne chránené práva nenarodených detí, zaoberali by ste sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Interrupcie

Slovensko

Teraz najčítanejšie