Denník N

Kde sú slovenskí epidemiológovia

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Máme dobre fungujúcu mašinériu, odskúšanú a fungujúcu pri všetkých doteraz riešených lokálnych epidémiách.

Autorka pôsobí v Ústave epidemiológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského

Pri nedávnej diskusii o správnosti a výpovednosti matematických modelov vývoja pandémie COVID-19 som zachytila otázku z diskusie, že kde sú epidemiológovia, prečo oni nerobia predikcie.

V spoločenskom rozpoznaní epidemiológie prebehol raketový vývoj. Začiatkom roka skoro nikto netušil, že nejaká epidemiológia existuje. Keď sa však prihrnula pandémia, zrazu sa význam tohto medicínskeho odboru, ktorý rieši a skúma výskyt ochorení v populácii, našiel. Napriek tomu, že slová ako epidemiológia a epidemiológ boli a stále sú v posledných mesiacoch veľmi často spomínané, epidemiológovia samotní sú naďalej dosť neviditeľní. Lepšie povedané epidemiologičky, pretože prevažná väčšina osôb vykonávajúcich toto povolanie na Slovensku sú ženy. Kde teda sú? Pár najskúsenejších radí krízovému štábu v manažmente epidemickej situácie. Ostatní sú v teréne, prípadne na akademickej pôde.

Kto presne je však epidemiológ? V súčasnosti sa zaňho totiž už považuje a vydáva kadekto. V riešení pandémie COVID-19 sú kľúčoví takzvaní terénni epidemiológovia, pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Sú to ľudia, ktorých povolaním je riešiť epidémie. V praxi to znamená najmä vyhľadávať prípady infikovaných, ich kontakty, izolovať ich udelením patričného úradného rozhodnutia, kontrolovať dodržiavanie nariadenej karantény a zdravotného dozoru.

Epidemiologické tímy v ideálnom prípade vedie lekár so špecializáciou v epidemiológii. Lekárov síce v prostredí úradov verejného zdravotníctva rapídne ubúda, nakoľko táto dlhodobo poddimenzovaná inštitúcia nie je pre absolventov medicíny atraktívna, ale pre rozhodovanie sú kľúčoví. V tímoch na riešenie epidémie COVID-19 sú aj epidemiologicky vyškolení verejní zdravotníci či iné odbornosti.

Čo epidemiológovia v teréne robia? Pred pár dňami bola zavedená do používania elektronická aplikácia na dobrovoľné trasovanie, čiže retrospektívne mapovanie pohybu človeka, ktorý je infikovaný novým koronavírusom, pomocou GPS súradníc z jeho mobilného telefónu (ak s tým dotyčný dá súhlas a poskytne údaje mobilného operátora). Toto má uľahčiť vyhľadávanie osôb, s ktorými bol infikovaný v kontakte, a zabezpečiť tak dôslednú izoláciu všetkých infikovaných a podozrivých z infekcie. Je to určite pokrok a verím, že sa využije aj pri ďalších epidémiách. Epidemiológovia však toto takzvané trasovanie dôsledne robia od prvého momentu riešenia pandémie COVID-19 na Slovensku.

Každého človeka s pozitívnym výsledkom na nový koronavírus podrobne vyspovedáme – aké má príznaky, kde sa za posledné dva týždne pohyboval, s kým bol v kontakte, všetky tieto

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie