Denník N

Ako Husajnov syn Udaj vládol irackému futbalu: Na také veci by Hitler ani nepomyslel, spomínal tréner

Ďalší diel sobotňajšej rubriky Ofsajd, ktorá upozorňuje, ako úzko spoločenské dianie súvisí s futbalom. Aktivujte si texty vo forme newslettra, v ktorom vám Lukáš Vráblik každý týždeň doručí do e-mailovej schránky jeden z nespočetných príbehov, keď sa politika prelínala so športom.

Ani zásahy Benita Mussoliniho do futbalu nemôžeme porovnávať s krutosťou, akou vládol irackému športu najstarší syn Saddáma Husajna Udaj. V osemdesiatych rokoch sa stal šéfom tamojšieho olympijského výboru a báli sa ho aj futbalisti.

David Goldblatt v knihe Lopta je guľatá (The Ball Is Round) cituje popredného bývalého reprezentanta Sharara Haydaya, ktorého Udaj štyrikrát mučil:

„Keď sme prehrali s Jordánskom, Udaj mňa a ďalších štyroch spoluhráčov zobral do väzenia. Vyzliekli nám tričká, zviazali nohy a dali nám kolená cez tyčku, pričom sme ležali na chrbte. Potom nás vláčili po chodníku, takže nám z chrbtov strhli kožu. Následne nás ťahali cez pieskovisko, aby sa nám do rán dostal piesok. Nakoniec sme museli vyliezť po rebríku a skočiť do kade so žumpou.

Ďalšie dni nás vždy bili po nohách. Keďže som bol hviezdou tímu, dostal som každý deň dvadsať rán. Opýtal som sa strážnika, ako môže vôbec odpustiť sám sebe. Zasmial sa a povedal mi, že ak by to neurobil, Udaj by mu spravil to isté,“ spomínal.

Goldblatt opisuje Udaja ako „najbrutálnejšieho a najposadnutejšieho zo Saddámovho blízkeho okolia“. Keď sa stal šéfom irackého olympijského výboru, z jeho sídla si spravil osobné riaditeľstvo. Na prvom poschodí nechal postaviť väzenie s tridsiatimi celami a steny namaľoval načerveno, čo malo podľa neho väčší psychologický efekt. Na mučenie používal aj oceľovú rakvu s klincami z každej strany.

Do šatne futbalovej reprezentácie nariadil nainštalovať priamu telefonickú linku. Hráčom väčšinou zavolal pred zápasom a potom aj cez polčas. Kričal na nich, vyhrážal sa, že im nechá odrezať nohy a hodí ich psom.

Vzoprel sa mu tréner

Hráčom niekedy počas zápasov počítali pokazené prihrávky, a ak prekročili limit, museli podstúpiť dvanásťhodinový tréning v horúčave. Kopali do lôpt z

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie