Denník N

Lekárka, ktorá študovala teológiu: Ženy sa nerozhodujú pre interrupciu ľahkovážne a bez uváženia

Onkologička Lenka Lesná. Foto - archív L. L.
Onkologička Lenka Lesná. Foto – archív L. L.

„Zákazom interrupcií by sme sa dostali do situácie, aká je v mnohých rozvojových krajinách. Robia sa tam šarlatánskym spôsobom a sú dôvodom veľkej materskej úmrtnosti,“ upozorňuje onkologička Lenka Lesná, ktorá pracovala na misiách v Iraku a Južnom Sudáne.

Podcasty nájdete na: AppleGoogleSpotifyPodbeanRSS

Slovenské zdravotníctvo sa po vyše dvoch mesiacoch paralýzy pandémiou len pomaly vracia do normálu. Ako sa vám, lekárke v „druhej línii“, pracovalo počas tohto obdobia?

Na onkologickej klinike, kde pracujem, príchod pandémie spôsobil len malé zmeny. Každý onkologický pacient je akútny pacient, preto sme aj počas pandémie museli chod kliniky zabezpečiť tak, aby sa za žiadnych okolností neprerušil. Celá naša starostlivosť zostala dostupná pre všetkých, ktorí to potrebovali.

Druhá vec je, že bolo ťažšie pacientov posielať na ďalšiu starostlivosť. Mnohí potrebovali operácie a vyšetrenia, ktoré sme im nevedeli zabezpečiť. Veľmi ťažko sa vybavovali ambulantne, niektoré vyšetrenia sa dokonca nedali ambulantne vybaviť vôbec. Viacerí pacienti preto museli nastúpiť do nemocnice. Operačné zákroky sa niekedy odsúvali.

Veľa záležalo na tom, koľko mal človek času a síl na obtelefonovávanie všetkých oddelení, ambulancií a nemocníc, keď chcel pacientovi vybaviť vyšetrenie alebo nejaký ďalší postup. Musím ale povedať, že to robíme skoro vždy, či epidémia je alebo nie je.

Prečo?

Ťažko povedať. Možno je to tým, že sme v slovenskom zdravotníctve, možno aj tým, že na našej klinike máme o pacientov skutočný záujem a ich zdravie nám nie je ľahostajné. Vieme, že ak sa niečo nespraví v danom momente, tak to už neskôr nebude možné alebo potrebné.

Chcela by som ale upozorniť na pozastavené bežné kontroly vyliečených pacientov. O tom sa málo hovorí. Vyliečení pacienti chodia v rámci dispenzarizácie napríklad na troj-, štvor-, šesťmesačné alebo ročné kontroly. Takých sme v poslednom období brali iba v prípade, keď mali ťažkosti. U týchto pacientov sa ešte len ukáže, keď kontroly znova obnovíme, či v ich prípade paralýza zdravotníckeho systému nespôsobila komplikácie.

Pracovať na onkológii nie je jednoduché. Nie vždy sa lekárovi podarí pacienta vyliečiť. Prečo vás zlákala práve onkológia?

Páči sa mi jej široký záber. Dnes už mnoho pacientov vieme vyliečiť aj z rakoviny. Samozrejme, mám aj pacientov,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Interrupcie

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie