Denník N

Mobilní operátori chceli darovať desaťtisíce SIM kariet deťom, rokovania s ministerstvom školstva však zlyhali

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Plán na zabezpečenie dát pre deti, ktoré by si inak nemohli dovoliť online vyučovanie, stroskotal a ministerstvo nevysvetlilo dôvody. Operátori rozdávajú dáta cez mimovládky alebo v rámci svojich akcií.

Kým v bežných domácnostiach má prístup k internetu až 95 percent detí, v chudobných rodinách je to len 52 percent, v rómskych rodinách len 40 percent. Počet detí, ktoré majú obmedzený prístup k internetu, odhadol analytický tím Inštitútu vzdelávacej politiky na 32-tisíc.

Učitelia z Teach for Slovakia zase odhadli, že deti žijúce v chudobe sa počas karantény naučia len desatinu z toho, čo by sa naučili v škole.

Už od zatvorenia škôl muselo ministerstvo školstva riešiť, aký plán vymyslí pre tieto deti. Minister Branislav Gröhling sľuboval dva hlavné spôsoby pomoci: televízne vysielanie a internetové dáta zadarmo.

Čo sa týka televízneho vyučovania, to robí RTVS, avšak len raz do týždňa približne pol hodiny. A pokiaľ ide o mobilné dáta, minister pravidelne uisťoval, že o nich rokuje s operátormi. Začiatkom apríla ministerstvo vyhlásilo, že ešte hľadajú technické riešenie a voľné dáta by mali poskytnúť aj samotným učiteľom.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Rokovania s operátormi sa však už skončili a ich výsledkom nie sú sľúbené voľné dáta pre chudobné deti. „Žiaľ, ponuka operátorov nebola kompatibilná s možnosťami, kompetenciami a so zodpovednosťou ministerstva školstva,“ priznalo ministerstvo.

Mali sme pripravených 10-tisíc kariet

Dôvody, pre ktoré stroskotali rokovania, nevysvetlilo ministerstvo ani mobilní operátori.

Spoločnosť Orange však tvrdí, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Slovensko

Teraz najčítanejšie