Denník N

Republikánsky jed, krachujúca ekonomika a rasizmus: Aké sú šance Donalda Trumpa na znovuzvolenie?

Foto - tasr/ap
Foto – tasr/ap

Ešte vo februári to mala byť pre Trumpa jednoduchá cesta za znovuzvolením. Behom pár mesiacov sa mu však predvolebná kampaň rozpadla a teraz v panike vyťahuje konšpiračné teórie, aby odvrátil pozornosť od najväčšej ekonomickej a zdravotníckej katastrofy za posledné storočie.

Ešte začiatkom februára denník New York Times zverejnil analýzu Trumpovej kampane za znovuzvolenie za prezidenta, autori jej dali formu zoznamu úloh. Mal sa zamerať na získavanie černošských hlasov, ktorí tvoria najmenšiu časť jeho voličskej základne, a mal sa postarať o návrat predmestských voličov, ktorí sú vykresľovaní ako rozhodujúci aspekt vo voľbách.

Hlavnú zbraň, s ktorou išiel do volieb v roku 2016, mal plne vo vrecku – najsilnejšia ekonomika minimálne za posledné desaťročia. Teraz má podporu len okolo 40 percent voličov.

Vo februári totiž nikto netušil, čo sa na Spojené štáty valí. I keď podľa posledných správ minimálne Trump a jeho vláda mali o tom celkom slušný prehľad.

Úder číslo 1 – Nezáujem černošských voličov

Jeden z dlhodobých problémov, ktorým Donald Trump čelí, je takmer absolútna nepopulárnosť medzi voličmi čiernej pleti. Podľa posledného prieskumu Quinnipiac University vyjadrili Donaldovi Trumpovi podporu iba tri percentá černošských voličov, pričom koncom minulého roka to bolo 10 %. V roku 2016 dalo Trumpovi hlas osem percent voličov čiernej pleti.

Čo stojí za touto extrémnou neobľúbenosťou? Jeden z dlhodobejších dôvodov je ten, že je všeobecne vnímaný ako rasistický politik. Pričinil sa o to svojimi vyjadreniami a tweetmi.

Nie je to tak dávno, keď Trump odkázal štyrom poslankyniam v snemovni reprezentantov, aby sa vrátili tam, „odkiaľ prišli“, pričom nezabudol dodať, že tie krajiny sú „úplne rozbité a prerastené kriminalitou“. A keď sa im to podarí napraviť, tak sa majú vrátiť a ukázať Amerike, ako sa to robí.

Ibaže zo štyroch poslankýň – boli nimi Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ilhan Omarová, Rashida Tlaibová a Ayanna S. Pressleyová – sa mimo USA narodila iba Ilhan Omarová, ktorá pochádza zo Somálska.

Kongresmanky s prisťahovaleckými koreňmi, ktoré Donald Trump posielal, odkiaľ prišli. Zľava: Rashida Tlaibová, Ilhan Omarová, Alexandria Ocasiová-Cortezová, Ayanna Pressleyová. Tri z nich sa narodili v USA a tá štvrtá je občiankou USA dlhšie ako Melania Trumpová. Foto – TASR/AP

Trump s obľubou tvrdí, že je najmenej rasistický človek, akého sme kedy stretli. Jeho história však naznačuje presný opak. Magazín Vox už dlhodobo pracuje na databáze jeho rasistických výrokov, pričom od 70. rokov, keď ho americké ministerstvo spravodlivosti udalo za rasistické výroky, už má na konte niekoľko desiatok minimálne problematických výrokov.

Trump sa snažil túto povesť napraviť. V roku 2016 síce volebnou výzvou „Čo môžete stratiť?“ smerom k černošskému obyvateľstvu veľmi nepochodil, no jeho tím tentoraz vymyslel niečo iné.

Už koncom minulého roka sa objavili prvé náznaky novej taktiky. Veľký

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Svet

Teraz najčítanejšie