Denník N

Využil som prax z manželských sporov. Poslanec OĽaNO bol pri dohode ťažkých biznisových váh z Humenného

Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský hovorí, že dohoda s Chemesom umožní výrobcovi vlákien Nexis Fibers bez komplikácii fungovať minimálne nasledujúci rok a pol. Foto - Nexis/N Tomáš Benedikovič
Predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský hovorí, že dohoda s Chemesom umožní výrobcovi vlákien Nexis Fibers bez komplikácii fungovať minimálne nasledujúci rok a pol. Foto – Nexis/N Tomáš Benedikovič

Podarilo sa odvrátiť hrozbu, že humenský Nexis Fibers prepustí štyristo ľudí, hovorí poslanec Peter Kremský. V sobotu ráno boli do jeho hál obnovené dodávky energii, ktoré zablokoval správca priemyselného parku Chemes.

Počas pandémie vyvrcholil v Humennom spor, ktorý je aj na slovenské pomery unikátny. Významný zamestnávateľ, výrobca syntetických vlákien Nexis, nemohol vyrábať, pretože mu správca priemyselného parku Chemes odstavil energie.

Spor dvoch významných firiem sa najprv neúspešne pokúsil vyriešiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý avizoval trestné oznámenie na Chemes. Napokon ako mediátor vstúpil do sporu poslanec a predseda hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽaNO). V sobotu ráno zúčastnené strany oznámili dohodu.

Bude Nexis hromadne prepúšťať? 

Nemal by. Naša nočná dohoda umožní Nexisu znovu začať vyrábať. Jeho manažéri už avizovali, že obnovia výrobu a že v priebehu nasledujúceho týždňa stiahnu oznámenie o hromadnom prepúšťaní. Ako to bude s Nexisom vyzerať ďalej, zatiaľ nevieme, keďže jeho budúcnosť nezávisí len od dodávok energií, ale aj od situácie na trhu.

Nexis pôvodne avizoval prepustiť minimálne štyristo ľudí. Týchto štyristo ľudí malo byť prepustených len v dôsledku toho, že mu Chemes odpojil dodávky energií? 

Nexis pre odstávku energií nemohol vyrábať, nevedel, ako dlho tento stav potrvá, takže ohlásili hromadné prepúšťanie. Pri hromadnom prepúšťaní je daná dvojmesačná lehota, takže tí ľudia ešte fyzicky prepustení neboli. Teraz Nexis to hromadné prepúšťanie stiahne a v pondelok by mali zamestnanci znovu prísť do práce.

Chemes odstavil energie, pretože Nexis za ne adekvátne neplatil. Bol to dlhodobý spor dvoch ťažkých biznisových váh. Kto v ňom bol dobrý a kto zlý? 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie