Denník N

Matovič to s nápadom urobiť z blokády diaľnic trestný čin myslí vážne. V SaS a strane Za ľudí nadšení nie sú

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Blokáda diaľnice nie je dobrá forma protestu, ale nemali by sme ju kriminalizovať, myslí si Juraj Šeliga. Matovičovi by sa mohol páčiť starší rozsudok Európskeho súdu v Štrasburgu.

Vyzeralo to ako nočný výstrelok na Facebooku, ktorý sa však nakoniec možno zmení na novelu zákona. Predseda vlády Igor Matovič (OĽaNO) má ambíciu urobiť z blokády kľúčových diaľničných ťahov trestný čin.

Plánuje sa preto obrátiť na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú (Za ľudí) s tým, či by mohla takúto novelu pripraviť.

Premiér svoj nápad spomenul v nedeľu vo svojom statuse na Facebooku, v ktorom reagoval na protest majiteľov fitnescentier. Tí na pondelok ráno naplánovali blokádu diaľnice do Bratislavy. Nakoniec protest uskutočnili miernejšou formou – pomalou jazdou.

„Blokáda diaľnice spôsobí, že predložím návrh zákona, ktorý takúto činnosť bude považovať za trestný čin tak, ako je to v iných civilizovaných krajinách,“ avizoval Matovič v nedeľu večer.

„Nemôže si viac niekto myslieť, že obmedzovaním slobodného pohybu iných a braním si za rukojemníkov nevinných ľudí bude beztrestne získavať pre seba akékoľvek výhody.“

Rokovanie majiteľov fitnescentier na úrade vlády. Foto – Úrad vlády SR

Blokáda nebola, zákon asi príde

Blokáda sa nakoniec neuskutočnila, no premiér sa nápadu nevzdal. Potvrdil to v pondelok na popoludňajšej tlačovej konferencii, na ktorej sa odkazoval na zákony v iných krajinách. „Rakúšania majú zákon, že do 15 minút je to protest, nad 15 minút trestný čin. (…) Mali by sme dobré veci odpozerať z civilizovaných krajín.“

Premiér úplne konkrétnu predstavu o zákone zatiaľ nemá. Hovorí, že by sa mali zadefinovať „kľúčové koridory“, na ktorých by sa protestovať nemohlo. Zahrnul by tam aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Igor Matovič

Slovensko

Teraz najčítanejšie