Denník N

Každý piaty vysokoškolák psychicky trpí a necíti sa dobre

Foto – Adobe Stock
Foto – Adobe Stock

Vedci porovnali výskyt depresie, úzkosti a zážitkov podobných psychóze u vysokoškolákov UK z roku 2018 a počas koronakrízy. Skúmali, kto sa zhoršil a prečo. Podľa novej správy Útvaru hodnoty za peniaze sú duševné poruchy na Slovensku „vážny problém a nevenuje sa im dostatočná pozornosť“.

V roku 2018 vydali psychológovia Michal Hajdúk, Anton Heretik mladší a ich kolegovia štúdiu o depresii a úzkosti študentov Univerzity Komenského v Bratislave.

Vedci ukázali, že „zhruba pätina študentov spĺňa kritériá pre klinicky významne zvýšenú mieru depresívnej symptomatiky“, povedal pre Denník N o zisteniach štúdie Hajdúk.

„Jeden z piatich študentov výrazne psychicky strádal a necítil sa dobre,“ dodal vedec z UK. Podľa neho to súviselo aj s ťažkosťami doma, v blízkych vzťahoch a so zvládaním školy.

Do výskumu sa zapojilo približne 1300 študentov a študentiek bakalárskeho, magisterského aj doktorandského štúdia na dvanástich z celkového počtu trinástich fakúlt UK.

Týždeň pred Veľkou nocou – keď sa na Slovensku zaviedli najprísnejšie opatrenia na boj s novým koronavírusom – rozposlali študentom a študentkám dotazníky opäť, aby skúmali zmeny vo výskyte úzkostných, depresívnych či psychotických stavov.

Nové zistenia publikovali Hajdúk, Heretik a ich kolegovia tento mesiac ako list editorovi v kvalitnom časopise Schizofrenia Research.

Ak máte duševné problémy, cítite sa bezradní a neviete, ako ďalej, so žiadosťou o pomoc sa môžete obrátiť na linky pomoci:

  • Linka dôvery Nezábudka: 0800 800 566 (non-stop)
  • Linka detskej istoty: 116 111 (non-stop)
  • Linka nádeje: pre krízové situácie a rodinné problémy, ktoré vyžadujú väčší priestor: 055/ 644 1155
  • Liga za duševné zdravie: online poradňa, kontakty na www.dusevnezdravie.sk/online-poradna
  • IPčko.sk (www.ipcko.sk), bezplatná a anonymná poradňa pre mladých ľudí. Poradenstvo mejlom na [email protected] non-stop, čet od 7:00 do 24:00.
  • Dobrá linka (www.dobralinka.sk): poradňa pre mladých ľudí so zdravotným znevýhodnením. Mejl (non-stop, [email protected]), čet (počas pracovných dní od 15:00 do 20:00) a videoporadenstvo (každý utorok a štvrtok od 15:00 do 20:00).

Depresia, úzkosť a psychóza

Čo je depresia, úzkosť a psychóza?

Depresívny človek má dlhodobo skleslú náladu, stráca pocit radosti a spokojnosti a prestáva sa tešiť z maličkostí.

Má oslabenú vôľu, niekedy nedokáže ani vstať z postele. „Má aj problémy so spánkom. Budí sa skoro ráno, o tretej alebo štvrtej, keď býva najdepresívnejší,“ povedal Heretik minulý rok v rozhovore pre Denník N.

Súčasťou depresie sú aj pocity zlyhania, beznádeje, viny a v extrémnom prípade aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie