Denník N

Vyšetrovateľ Láska o Kočnerovi aj Mojsejovej: Nedalo sa veriť ani generálnemu prokurátorovi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Jaroslav Láska vyšetroval Noru Mojsejovú, daňového podvodníka Ľuboša Vargu, kamaráta Dobroslava Trnku Lóranta Kósu, na ktorého prokurátorka zabudla osem rokov podať obžalobu, aj kauzu zmenky.

V polícii je už dvadsať rokov, pri kauze falšovania zmeniek tento vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vypočúval aj Mariana Kočnera. „Keď robíte ako ja, jediné, na čo môžu siahnuť, je vaša rodina,“ hovorí Láska.

Prečo ste sa stali policajtom?

To je už tak dávno. Čítal som amerického spisovateľa Johna Grishama a jeho knihy z právnického prostredia. Oslovilo ma to, celé dokazovanie, súdne procesy. Predtým u nás nikto z rodiny nebol v zbore, ja som prvý. V tom čase sa dalo nastúpiť rovno na vyšetrovačku.

Čo ste vyšetrovali?

Na začiatku som bol na odbore všeobecnej kriminality, čiže krádeže, ublíženie na zdraví, všetko možné. Po troch rokoch ma prehodili na ekonomiku. Najprv som sa toho obával a nechcel som to robiť, ale potom som sa v tom tak našiel, že ma to baví doteraz.

Vyšetrujete veci, kde sú páchatelia ďaleko pred našimi policajtmi z hľadiska skúseností, právneho poradenstva a schopnosti oklamať celý systém. Prečo to polícia nevie dobehnúť?

Ľudia, ktorých stíhame, spravidla ani nie sú skutoční páchatelia, sú to len tí, ktorých si tí páchatelia zaplatia. Prečo ich nedobehneme? Zastrešujú sa rôznymi offshore spoločnosťami, je snaha využívať viac jurisdikcií a robiť systém neprehľadný. Preleje sa to cez tri-štyri štáty, je potrebné aplikovať rôzne právne poriadky, medzinárodné právo a následne sa v tom už ťažko orientuje. Transakcie im nezastrešuje jeden človek, ale celé advokátske kancelárie špecializované na tento druh činnosti. A potom to dostane na stôl jeden vyšetrovateľ.

Ako ste sa s tým vyrovnávali?

Ťažko. Musíte si to naštudovať, príprava je naozaj zložitá. Naozaj veľké a komplexné podozrenia sa preverujú a následne vyšetrujú obtiažne.

Prečo to robí iba jeden vyšetrovateľ?

To sú veci, ktoré má na starosti vedenie. Veď aj zmenky som potiahol sám. Okrem mňa na tom robili ešte dvaja operatívci a jedna vyšetrovateľka, ktorá so mnou chodila robiť výsluchy. To je všetko a nikto to neriešil.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie