Denník N

Česko bude mať viac ľudí na boj proti konšpiráciám na Facebooku, lži bude odhaľovať Demagog.cz

Doposiaľ bojoval Facebook proti dezinformáciám v Česku len s pomocou jednej novinárky, ktorá pracuje pre medzinárodnú agentúru AFP. To sa mení. Odhaľovať nepravdy bude aj projekt Demagog.cz.

Demagog je nezávislou platformou, ktorá sa zameriava na fact-checking vyjadrení politikov. Od roku 2012 poukazuje na ich nepravdivé a manipulatívne výroky, čím sa snaží kultivovať verejnú debatu. Po novom sa Demagog pozrie aj na nepravdy, ktoré politici zdieľajú na sociálnej sieti.

„Demagog.cz zostane zameraný na politikov a aj na Facebooku budeme overovať obsah, ktorý zdieľajú politici,“ povedal koordinátor Demagogu Petr Gongala.

Keď fact-checkeri zistia, že nejaká informácia na sociálnej sieti je nepravdivá, Facebook obmedzí jej šírenie a používatelia pri nej uvidia upozornenie. Ak by niekto chcel takýto príspevok zdieľať, dostane odporúčanie, aby si najprv prečítal fakty k téme od projektu Demagog. Ľudia, ktorí už dezinformáciu zdieľali, zas dostanú notifikáciu, aby sa aspoň spätne dozvedeli, že medzi priateľov šírili nepravdu.

„Na spoluprácu so spoločnosťou Facebook sa tešíme a zároveň dúfame, že sa zvýši dosah a vplyv našej práce. Keď verejné osobnosti zdieľajú nepravdivé alebo zavádzajúce informácie, je dôležité na to poukázať,“ povedal Gongala pre portál CzechCrunch.

Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing a každý piatok dostanete do schránky súhrn všetkého dôležitého o médiách.

Kontrola politikov

Nik z Demagogu nebude vyčlenený výhradne na prácu pre Facebook, priebežne budú fact-checking robiť štyria až piati ľudia z tímu. „Počítame s vydaním

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Médiá

Svet

Teraz najčítanejšie