Denník N

Uvažujeme, že zrušíme 9. ročník, hovorí Gröhling. Odborníci v tom zatiaľ zmysel nevidia

Minister školstva Branislav Gröhling. Foto - TASR
Minister školstva Branislav Gröhling. Foto – TASR

Minister Branislav Gröhling uvažuje aj o tom, či by základná škola nemala trvať len osem rokov a 9. ročník by sa zrušil. Zatiaľ sú to len interné debaty, ministerstvo chce ešte diskutovať s verejnosťou.

Ministerstvo školstva sa doteraz muselo zaoberať najmä koronakrízou a zatvorenými školami. Nové vedenie však už uvažuje aj o systémových zmenách. Minister Branislav Gröhling (SaS) hovorí, že diskutujú aj o zrušení deviateho ročníka základnej školy.

„Vieme, že žiaci nám odchádzajú na osemročné gymnáziá, neskôr aj na bilingválne gymnáziá. Uvažujeme, či je deviaty ročník v tomto ponímaní zmysluplný a či ho chceme ponechať,“ tvrdí Gröhling. Dodáva, že zatiaľ ide len o interné debaty, ktoré chce neskôr priniesť aj do diskusie s odbornou verejnosťou – s učiteľmi, riaditeľmi i so zriaďovateľmi.

Podľa Gröhlinga určite netreba očakávať zrušenie deviateho ročníka z roka na rok a takejto veľkej zmene v systéme musí predchádzať príprava a zmena učebných osnov. „Vzdelávanie, ktoré je natiahnuté od piateho do deviateho ročníka, by sme museli upraviť na štyri roky. Aby žiaci, ktorí budú nastupovať do piateho ročníka, nastupovali už do niečoho nového,“ tvrdí minister školstva.

Deviataci počas Testovania 9. Ilustračné foto – TASR

Zrušenie 9. ročníka by podľa Gröhlinga mohlo pomôcť aj tým najslabším žiakom. Kým teraz sa žiakom končí povinná 10-ročná školská dochádzka v 1. ročníku stredných škôl, pri 8-ročnej základnej škole by museli doštudovať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Branislav Gröhling

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie