Denník N

Fundamentalistická klika

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Piata kolóna cirkvi – takzvaní laici – sa pohybuje možno aj úplne náhodne na strane, ktorá má slúžiť zákonnosti a spravodlivosti.

Pri diskusii o tom, ako sa kancelárii advokáta Jána Čarnogurského mladšieho podarilo dotiahnuť trestné oznámenie už do štádia vznesenia obvinenia voči autorovi Michalovi Havranovi, zaznel povzdych: „Nechce sa mi veriť, že je v polícii nejaká fundamentalistická klika.“

A ja som sa pri tej príležitosti pokúsil o úplne dobromyseľnú a neutrálnu odpoveď, ktorá sa opiera o moju osobnú skúsenosť s tým istým vyšetrovateľom, ktorý vzniesol obvinenie voči Michalovi Havranovi.

Policajti sú bežní občania. V cirkevnej reči či v reči cirkevného práva na rozdiel od klerikov sú to laici. Často aj teologicky nevzdelaní. V katolíckej cirkvi podľa katolíckeho cirkevného práva úplne podriadení a závislí od klerikov. Aj medzi klerikmi je jediným zákonodarcom, sudcom a vykonávateľom moci v cirkvi biskup. Osobitne rímsky biskup. Rímskokatolícka cirkev je totiž inštitucionálne absolutistická monarchia. Bez akéhokoľvek delenia a kontroly moci.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie