Denník N

Ochráňte netradičné rodiny

Naša netradičná rodina rada trávi spoločné nedele mimo obchodov, len tak doma, lebo nám je spolu dobre.

Počúvam, ako treba chrániť tradičnú rodinu. Dobre. Počula som, že tradičná rodina je muž a žena, ktorí spolu žijú. Na to, aby spolu žili, museli mať svadbu. Vďaka tomu môžu mať aj sex, ale len taký, aby z neho boli deti. Takže po čase do takejto rodiny patria aj deti. Ak sa úplnou náhodou stane, že muž je násilník, ostanú spolu trpieť, ak žena nedajbože proti svojej vôli otehotnie, bola to božia vôľa a dieťa porodí a bude ho vychovávať v súlade s tým, čo káže cirkev. Tá však nekáže veľa z toho, ako mnoho z týchto tradičných rodín žije. Tradičná rodina nie je zárukou ničoho.

Láska a vzájomná úcta sú to, čo tvorí rodinu. Podľa môjho názoru a skúseností sú to asi málo hmatateľné a merateľné hodnoty na to, aby ich ukotvili v ústave v súvislosti s pojmom „rodina“. Tieto hodnoty sú zárukou mnohého správneho.

Som súčasťou netradičnej rodiny. Mám dve deti s bývalým partnerom, ďalšie dieťa máme spolu s manželom. Pred tým, než som mala deti, som bola už rozvedená. Ale len raz, nebojte sa. V podstate to stroskotalo na tom, že som naivne verila v hodnoty tradičnej rodiny, a nie na tom, že družba bol gay. A ešte máme psa z rómskej osady.

Pôsobí to tak, že „netradičné“ rodiny sú strašne odlišné od tých „správnych“. Prečo časť spoločnosti žije s presvedčením, že všetko mimo tradičnej bubliny je zlé a strašidelné? Ako keby sme videli do tých rodín, ktoré žijú svoj život „tak, ako sa má“. Tie rodiny, ktoré spolu často ostávajú len preto, aby nemali problémy pred božím súdom, a žijú spolu nešťastne, až kým nepomrú. Či ostávajú spolu len kvôli deťom a dávajú príklad toho, ako žiť bez lásky a úcty. Jasné. Žiť šťastne je podobne ťažko definovateľné ako láska. Ale musíte uznať, že nešťastný život je voľným okom ľahko rozoznateľný.

Treba chrániť ľudský život. Tvrdia. Nenarodeného dieťaťa. A čo tie narodené? Čo tí „dúhoví“, ktorí sa tiež narodili a sú hrozbou? Tých chrániť netreba? Normálne (ako na Shootyho obrázku) príde zlý, zlý „teploš“, zaklope na dvere tradičnej rodiny a ohrozí ju? Neviem presne, ako to prebehne, jediné, čo mi napadá, je, že ten frustrovaný otec rodiny si konečne po rokoch prizná, že je gay, a odíde s tým „nebezpečným teplošom“. A konečne bude žiť v mieri a naplno. A že tá žena ostane nešťastná? Asi áno, ale keby jej muža nejaké nezmyselné dogmy nenútili do toho, aby svoju orientáciu roky tajil, bolo by všetko v poriadku.

V čase, keď som dúfala, že naša krajina sa pomaly posúva k tomu, aby sa menšiny neodsudzovali, sa pritvrdzuje a nielen o osudoch „netradičných“ rodín, ale aj o našich materniciach budú rozhodovať iní. Vážne? Moja maternica, mimochodom, dosť intenzívne rozhoduje za mňa. Nemohli by ste radšej zakázať PMS? Môj život by sa tým stal oveľa kvalitnejším a naša šialená netradičná rodina by mala bez tých hormonálnych turbulencií omnoho bližšie k predpisovanej tradičnej rodine. Že som ironická? Áno. To bývam, keď sa cítim bezbranná a naštvaná.

Naša netradičná rodina rada trávi spoločné nedele mimo obchodov, len tak doma, lebo nám je spolu dobre. Nikto jej to nemusí prikazovať. Za našu rodinu ani netreba pochodovať. My ju žijeme. V láske a vzájomnej úcte. Cítime sa ohrozovaní bublinou, ktorá chce rozhodovať o tých najintímnejších veciach.

Z protikorupčných sľubov sa stali katolícke ataky. A ja prosím, aby niekto ochránil aj nás – netradičné rodiny. Pred podvodníkmi a zlodejmi, zhumpľovaným zdravotníctvom a inými nástrahami, ktoré v našej krajine neustále vyliezajú na povrch. Chcela som napísať, že ako huby po daždi, ale ani to už nie je v dobe klimatickej zmeny, ktorou sa u nás tiež takmer nikto nezaoberá, úplne pravda.

No nič. Hnevá ma to. Idem si na upokojenie zacvičiť jogu. Snáď ma za to neupália.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie