Denník N

Nemôžem dýchať, hovoril policajtovi, ktorý mu kľačal na krku. Ďalšia zbytočná smrť Afroameričana pobúrila USA

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

George Floyd leží po zásahu polície na zemi. Je spútaný a jeden zo štyroch policajtov, ktorí prišli na miesto, mu kolenom tlačí na krk. Nepoľaví ani po tom, čo ho o to žiada Floyd a okoloidúci, ktorí sa pristavia a sledujú policajný zásah.

46-ročný Afroameričan Floyd policajtom z Minneapolisu hovorí, že nemôže dýchať a stratí vedomie. Policajt si to nevšíma a koleno drží na jeho krku aj po tom, čo príde záchranka. Floyda po prevoze do nemocnice vyhlásia za mŕtveho.

Incident zachytáva video, ktoré natočila jedna z obyvateliek mesta. Po tom, čo sa zábery objavili na sociálnych sieťach a v amerických médiách, vyvolalo konanie policajtov medzi obyvateľmi USA a viacerými poprednými politikmi vlnu nevôle a šoku.

„Päť minút sme sledovali, ako biely policajt kolenom tlačí na krk černocha. Keď počujete, že niekto žiada o pomoc, máte mu pomôcť. Tento policajt zlyhal pri najzákladnejšom ľudskom princípe,“ vyhlásil na tlačovej konferencii starosta mesta Jacob Frey.

Správanie policajta bolo podľa neho hrozné a zvrátené. „To, že ste Afroameričan, by nemalo byť rozsudkom smrti,“ dodal politik z Demokratickej strany.

Držal ho ako zviera, hovorí rodina

Polícia prišla na miesto incidentu preveriť telefonát z obchodu s potravinami. Odtiaľ zavolali na políciu, aby nahlásili platbu falšovaným šekom. Páchateľom bol údajne George Floyd. Tvrdý zásah proti nemu polícia vysvetlila tým, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Protesty v USA

Svet

Teraz najčítanejšie