Denník N

Twitter prvýkrát varuje, že Trumpove príspevky sú nepravdivé. Facebooku neprekážajú

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Sociálna sieť Twitter historicky prvýkrát upozornila používateľov na to, že americký prezident napísal nepravdivé príspevky.

Donald Trump zverejnil v utorok dva tweety, v ktorých tvrdil, že možnosť voliť poštou povedie k podvodom. Kritizoval tak plán Kalifornie, ktorá chce pre koronavírus umožniť aj hlasovanie poštou. „Toto budú zmanipulované voľby,“ napísal Trump na sociálnej sieti.

Twitter pri Trumpových príspevkoch zverejnil upozornenie, že ide o nepravdivé tvrdenia. „Získajte fakty o korešpondenčnom hlasovaní,“ varuje sociálna sieť a odkazuje na viac informácií.

Dva príspevky Donalda Trumpa, pri ktorých Twitter zverejnil upozornenie.

Twitter tvrdí, že americký prezident svojimi vyjadreniami porušil pravidlá služby, ktoré okrem iného zakazujú „manipuláciu a zasahovanie do volieb“, napríklad aj zdieľaním zavádzajúcich informácií, ktoré môžu ľudí odradiť od volebnej účasti.

Trump sociálnu sieť obvinil z porušovania slobody slova a zasahovania do priebehu amerických prezidentských volieb, ktoré sa budú konať v novembri.

Trumpovi kritici však upozorňujú, že sloboda slova nikomu negarantuje imunitu voči opravám, a tak aj pri príspevkoch amerického prezidenta môže byť zverejnené upozornenie na ich nepravdivosť.

Prihláste sa na odber newslettra MediaBrífing a každý piatok dostanete súhrn všetkého dôležitého o sociálnych médiách.

Facebook problém nevidí

Twitter nezvykne zasahovať do príspevkov politikov a necháva ich online aj v prípade, že šíria nepravdu. Sociálna sieť však postupne pravidlá mení. Už ani príspevky

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Facebook

Hoaxy a propaganda

Svet

Teraz najčítanejšie