Denník N

Kmotríkov štadión posúdi najprv Kollárov, až potom Sulíkov človek

Štefan Holý si preberá od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie člena vlády. Foto - TASR
Štefan Holý si preberá od prezidentky Zuzany Čaputovej poverenie člena vlády. Foto – TASR

V debate o tom, či štát má alebo nemá kúpiť od Ivana Kmotríka takzvaný Národný futbalový štadión, bude mať významné slovo aj podpredseda vlády Štefan Holý (Sme rodina). Vláda mu v stredu dala za úlohu analyzovať vzťahy s Kmotríkovou akciovkou NFŠ a potom jej predložiť rôzne možnosti ďalšieho postupu.

„Máme tam niekoľko rôznych alternatív. Chceme ešte počkať, aby sa na to pán podpredseda vlády pán Holý pozrel zo strany či už právnej, alebo legislatívnej, a v priebehu júla by sme sa mali rozhodnúť v rámci uznesenia vlády, že čo s národným futbalovým štadiónom,“ povedal po rokovaní vládneho kabinetu minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

Ministerstvo pod vedením SaS tým zdieľa dôležitú kompetenciu s podpredsedom vlády za Sme rodina. Štefan Holý je totiž podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie a v gescii má aj dohľad nad právnickými a konzultačnými službami pre štát.

„Tým, že máme ustanoveného podpredsedu vlády pre legislatívu, ktorý zastrešuje ostatné právne služby, tak sme sa rozhodli, že chceme, aby sa veľmi rýchlo – do konca budúceho mesiaca – pozrel na všetky kroky, ktoré boli urobené, a v rámci týchto krokov aby sme spoločne potom navrhli možné riešenia,“ dodal Gröhling.

Holého tím by mal posúdiť najmä to, čo robiť so zmluvou medzi štátom a Kmotríkom o tom, že hotový štadión od Kmotríka odkúpi za najviac 75,2 milióna eur, hoci bývalá vláda ešte odsúhlasila, že to bude napokon takmer 98,5 milióna eur. Situácia je o to neprehľadnejšia, že samotný dodatok už v bývalej ére nepodpísali.

Celá transakcia okolo Národného futbalového štadióna je kľúčová pre manažérov z okolia Ivana Kmotríka, pretože štadión postavili z požičaných peňazí a úver ich skôr či neskôr začne tlačiť.

Športoví právnici

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie