Denník N

Štrba ustúpila, no Štrbskému Plesu stále hrozí stavebný boom

Okolie kontroverznej veže majú doplniť viaceré nové stavby. Foto - Soňa Mäkká
Okolie kontroverznej veže majú doplniť viaceré nové stavby. Foto – Soňa Mäkká

Minister Budaj verejnosti sľúbil, že uchráni Štrbské Pleso pred výstavbou. Nie je to však také jednoznačné. Ak by sa naplnili predstavy už teraz platného územného plánu, horská osada sa zmení na nepoznanie.

Návrh zmien a doplnkov pre Štrbu a Štrbské Pleso vyvolal vzhľadom na plány masívnej výstavby veľký rozruch. Obec napokon vypustila z návrhu niekoľko kontroverzných stavieb po tom, čo sa starosta Michal Sýkora stretol s ministrom životného prostredia Jánom Budajom. Minister vyhlásil, že už nehrozia žiadne výstavby lanoviek, zjazdoviek či narušenie panorámy Štrbského plesa. Nie je to však také jednoznačné.

Postaviť priamo od brehu plesa takzvanú Andělovu zjazdovku a štvorsedačku dovoľuje aj aktuálne platný územný plán z roku 2018. To platí aj pre výstavbu na známych Mlynických lúkach s výhľadom na vodopád Skok.

Ministerstvo životného prostredia vyhlásilo, že bude prostredníctvom Štátnej ochrany prírody SR vstupovať do procesov, pri ktorých pôjde o stavebnú činnosť na území Štrbského Plesa. Chcú sledovať aj postup okresného úradu, kde sa budú posudzovať zmeny územného plánu.

Územný plán nie je zverejnený

Návrh zmien a doplnkov územného plánu stále obsahuje nové stavby a zároveň aj množstvo zmien. Môže to znamenať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ochrana prírody

Životné prostredie

Slovensko

Teraz najčítanejšie