Denník N

Nehovorte ženám v práci „nevinné“ lži, sú schopné zniesť pravdu

Kritiku dokážu rozdávať aj prijať. Foto - TASR/AP
Kritiku dokážu rozdávať aj prijať. Foto – TASR/AP

Snaha obaliť hodnotenia žien do pekných slov súvisí s tým, že všeobecnou spoločenskou normou je, že k ženám treba byť láskavejší. Takýto prístup im však v práci škodí.

K takzvanej nevinnej lži sa z času na čas uchýli každý z nás – z ľútosti, z túžby vyhnúť sa nepríjemnej situácii, z obavy, že niekoho zraníme, ale aj z nechuti riešiť následky toho, čo by spôsobila nami vyslovená drsná pravda. Niekedy si nechceme len niekoho pohnevať alebo byť poslami zlých správ. Sú tiež situácie, keď sa nevinné či priam milosrdné lži vyslovene žiadajú, lebo pravda by v danom momente spôsobila viac škody ako úžitku.

Nevinnú lož neaplikujeme len vo svojich súkromných životoch, ale aj na pracoviskách. Za spoločensky prijateľné sa považuje, ak čisto z taktu niekomu pochválime na pracovisku nový účes, hoci sa nám zdá, že mu celkom nesadol.

Horšie je to už v prípade, keď spolupracovníkovi či spolupracovníčke zaklameme, že sme ešte nečítali jeho alebo jej návrh či projekt, lebo nemáme srdce im povedať, že sme ho síce čítali, ale ide o dosť veľký nepodarok. Alebo keď povieme, že niekoho prednáška bola „fajn“, hoci sme umierali od nudy. To už také nevinné nie je.

Dve vedkyne z Cornellovej univerzity – Lily Jampolová a Vivian Zayasová sa podujali vyskúmať, či existuje súvislosť medzi nevinnými lžami v pracovnom prostredí a rodom zamestnancov. Svoje zistenia publikovali vo vedeckom časopise Personality and Social Psychology Bulletin.

Buďme na ne dobrí

V jednom z experimentov, ktorí vedkyne robili, dali skupine zúčastnených šesť pracovných hodnotení človeka s nie príliš dobrými výsledkami. Hodnotenia boli odstupňované od najpravdivejšieho, a teda najkritickejšieho, po menej a menej kritické. Šiesta verzia bola úplne nepravdivá a stálo v nej: ide ti to dobre.

Účastníci výskumu (muži aj ženy) mali na základe štýlu a obsahu hodnotenia vysloviť názor, či hodnotenie napísali o mužovi a žene. O najdrsnejšom, ale najviac realite zodpovedajúcom posudku 93 percent zúčastnených povedalo, že patrilo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie