Denník N

Čo je s Istanbulským dohovorom? Predvolebná antikampaň ani parlament nič nezmenili

Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N - Vladimír Šimíček
Marian Kotleba na modlitebnej akcii proti Istanbulskému dohovoru v Bratislave. Foto N – Vladimír Šimíček

Podpis spod Istanbulského dohovoru Slovensko nestiahlo. „Osobne si myslím, že to je pre Slovensko len dobre, lebo Slovensko by sa tak stalo jednou z prvých (ak nie úplne prvou) krajinou, ktorá späťvzala podpis spod čisto ľudskoprávnej zmluvy,“ hovorí právnička Rady Európy Veronika Bílková.

Istanbulský dohovor bol pred parlamentnými voľbami jednou z hlavných tém – stretli sa preň traja najvyšší ústavní činitelia a vtedajší predseda parlamentu Andrej Danko zvolal na poslednú chvíľu mimoriadnu parlamentnú schôdzu. Dnes sa však ukazuje, že ich snaha v praxi nič nezmenila, pretože podpis Slovenska pod dohovorom stále je.

Štyri dni pred voľbami odmietlo 96 zo 113 prítomných poslancov Istanbulský dohovor. Týmto rozhodnutím chceli poslanci nadobro odstúpiť od Istanbulského dohovoru, to znamená nielen zastaviť jeho ratifikáciu, ale aj vziať späť náš podpis spod dohovoru. To sa však nestalo.

Rada Európy náš podpis pod dohovorom považuje za nemennú záležitosť a neplánuje ho teda zo svojej stránky nijako odstrániť. Jeden z hovorcov Rady Európy Jaime Rodriguez vysvetľuje, že nejde o chybu, ale o 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Istanbulský dohovor

Slovensko

Teraz najčítanejšie