Denník N

Dal meno Nízkym Tatrám aj vrchu Sandberg pri Bratislave. Najživším kvetom Dionýza Štúra bol kameň

Dionýz Štúr. Foto - Wikipédia/voľné dielo/N
Dionýz Štúr. Foto – Wikipédia/voľné dielo/N

Dionýz Štúr patril medzi popredných európskych botanikov, bol jedným z najváženejších geológov svojich čias a v paleontológii bol svetovým priekopníkom.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

Ako chlapci sme sa radi túlali Slovenským rajom. Stačilo sa pustiť proti prúdu Hornádu. Asi tak o hodinu sme boli vo vápencovom Slovenskom raji, po stúpačkách Prielomom Hornádu a rebríkoch nad Suchou Belou sme vyšli až na Kláštorisko – nachádzajú sa tam ruiny kartuziánskeho kláštora –, kde po tatárskej pohrome našli skrýšu obyvatelia kraja.

A keď sa nám chcelo, pustili sme sa z Kláštoriska Glackou cestou až na Geravy a potom popod Havraniu skalu – tam sme sa napili z Občasného prameňa – až do Stratenej doliny, odkiaľ sme zbehli do Dediniek a vykúpali sme sa v Palcmanskej Maši v chladivej vode Hnilca.

Až omnoho neskôr som sa dozvedel, ako ten prameň, ktorý nás tak výdatne cestou osviežil, funguje a že jeho princíp opísal v roku 1863 geológ Dionýz Štúr, ktorý o tomto úkaze napísal: „Je zaiste povinnosťou našou vyskúmať akosť tohto vrela i udať nakoľko možno najurčitejšie príčiny výjavov, ktoré sú s výlevmi tohto vrela spojené.“

Od neho sa naučíme, že pod zemou v druhohornom vápenci sa nachádza jaskyňa ústiaca na povrch tunelom v tvare obráteného písmena V. Po jeho naplnení po najvyšší bod voda vyviera na povrch ako víno pri stáčaní.

Nebolo to poslednýkrát, čo som na svojich potulkách stretol Dionýza Štúra.

Rodina sa usadila v Modre

Dionýz Štúr sa narodil 2. apríla 1827 v Beckove učiteľom Jozefovi a Johane. Z rodiny otca pochádzal Ľudovít Štúr, z maminej rodiny zasa Ľudmila Podjavorinská. Rodičia sa za prácou často sťahovali – rok po narodení prichádza spolu s nimi malý Dinko do Vrbového a neskôr do Modry, kde sa rodina usadila natrvalo.

Blahoželáme, máte dobrých priateľov!

Tento článok je normálne zamknutý, ale vy si ho môžete prečítať zadarmo vďaka tomu, že váš priateľ Peter Kalenský je predplatiteľom Denníka N a článok vám venoval. Stačí zadať váš e-mail, nebojte sa, nikdy ho nepredáme inej firme.

Alebo môžete .

Príroda

Veda

Teraz najčítanejšie