Denník N

Sinológ Dvořák: V Číne vám v karanténe dajú čip na dvere, ak ich otvoríte, hneď volajú

Šanghaj počas pandémie. Foto - Pavel Dvořák
Šanghaj počas pandémie. Foto – Pavel Dvořák

Slovák žijúci v Šanghaji rozpráva o tom, ako je Čína pripravená na druhú vlnu pandémie, ako funguje cenzúra v krajine či štátna karanténa, do ktorej musia ísť všetci pozitívne testovaní pacienti.

„V Číne sú na druhú vlnu pripravení, nemyslím, že sa zopakuje Wu-chan,“ hovorí sinológ Pavel Dvořák, ktorý momentálne do slovenčiny prekladá denníky spisovateľky Fang Fang z Wu-chanu počas epidémie.

Čo podľa vás urobila Čína počas pandémie lepšie a čo horšie ako Európa?

Lepšie a rýchlejšie reagovala. Je síce pravda, že lokálna vláda vo Wu-chane sa snažila situáciu vyriešiť sama a informácie zatajovala, ale keď sa to už rozšírilo, tak všetky vlády zareagovali veľmi rýchlo a prísne. Opatrenia sa zaviedli aj v mestách, kde nič nebolo. Číňania sa vedia stotožniť s nariadeniami, poslúchajú a neprotestujú, keď sa povie, aby zostali doma. Čína mala aj šťastie, že sa to stalo počas sviatkov, všetci boli aj tak doma. Mali s tým skúsenosti – SARS v roku 2003 bol v krajine vážny. V Európe sme to vtedy tak neprežívali, no Číňania zažívali to isté ako teraz. Túto skúsenosť využili, mali pripravenú logistiku. S davmi ľudí vedia narábať asi najlepšie na svete.

A čo urobila zle?

Zlé je, že systém hierarchie je nastavený tak, že za chyby sa trestá. Všetci politici vo Wu-chane a v provincii Chu-pej boli vyhodení, podobne teraz na severe vyhodili guvernéra za to, že nezvládol situáciu. Štátni úradníci na lokálnych úrovniach sa boja posielať informácie vyššie a šírenie správ ide pomaly. A prevalí sa to až neskoro. Oni sami sebe škodia, keď tie správy posielajú vyššie, pretože za ne budú pravdepodobne potrestaní. K tomu je tu cenzúra informácií. Číňania nechcú, aby sa problémy riešili verejne – spomaľuje to šírenie informácií. To bolo hlavne na začiatku.

Ešte je tu jedna dôležitá vec, ktorú Čína robila zle. Úplne zastavili liečbu iných ochorení. Nemocnice mimo koronavírusu v podstate prestali fungovať.

Aj sa to prejavilo? Sú nejaké údaje, že by narástol počet obetí na rakovinu či infarkt?

Myslím si, že nie, takéto citlivé údaje by sa von nedostali. Určite sa počty úmrtí zvýšili, pretože aj v našom blízkom okolí boli úmrtia na rakovinu preto, že sa neliečila. Aj u nás v rodine sa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet

    Teraz najčítanejšie