Denník N

Johnson po škandáloch silou-mocou drží svojho poradcu, politológ vidí riziká pre celú Britániu

Dominic Cummings, hlavný poradca lídra britských konzervatívcov a nového premiéra Borisa Johnsona prichádza do sídla britského premiéra na Downing Street v Londýne. Foto - TASR/AP
Dominic Cummings, hlavný poradca lídra britských konzervatívcov a nového premiéra Borisa Johnsona prichádza do sídla britského premiéra na Downing Street v Londýne. Foto – TASR/AP

Dominic Cummings opakovane porušil pravidlá obmedzujúce voľný pohyb, imidž si chcel napraviť upravením rok starého blogu. Dve tretiny Britov si myslia, že by mal skončiť.

Daily Mail sú zrejme najpravicovejšie noviny vo Veľkej Británii a otvorene podporujú vládnucich konzervatívcov. Aj napriek tomu teraz žiadajú odstúpenie hlavného poradcu premiéra Borisa Johnsona Dominica Cummingsa.

„Pre dobro vlády a celého národa musí pán Cummings rezignovať,“ objavilo sa na pondelkovej titulke bulvárneho denníka.

Cummingsov škandál je v Británii stále témou číslo jeden. Ešte aj vo štvrtok sa jeho meno objavilo na úvodnej stránke väčšiny novín.

Na titulke Daily Mirror bol veľký nadpis „Prečo si neplníte svoje povinnosti“ a tváre Cummingsa a Johnsona.

„Vláda od ľudí žiada, aby v boji proti vírusu dodržiavali pravidlá. Ale premiér stojí za človekom, ktorý ich porušil,“ napísal denník.

Noviny Daily Mirror a The Guardian zistili, že Dominic Cummings nerešpektoval opatrenia obmedzujúce voľný pohyb. On sám pritom inicioval ich zavedenie.

Cummings, žijúci v Londýne, bol na konci marca podozrivý, že má koronavírus. So svojou manželkou však vycestoval do 418 kilometrov vzdialeného Durhamu, kde bývajú jeho rodičia.

V polovici apríla ho navyše spozorovali na hrade

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie