Denník N

Pre Slovensko prichádzajú roky pravdy – na pomoci z Únie buď získame, alebo ešte viac zaostaneme

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila ďalśie odporúčania pre boj s pandémiou. Archívne foto - TASR/AP
Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová predstavila ďalśie odporúčania pre boj s pandémiou. Archívne foto – TASR/AP

Slovensko môže vďaka záchrannému plánu z eurofondov získať až štyrikrát viac peňazí, ale naša schopnosť využiť ich na modernizáciu je neistá.

Autor je profesor na Katedre politológie FiFUK

Návrh na vytvorenie európskeho fondu obnovy, s ktorým prichádza Európska komisia, potvrdzuje princípy, na ktorých stál minulotýždňový nemecko-francúzsky návrh, a umožňuje aj priblíženie sa k požiadavkám formulovaným v menšinovom postoji takzvanej šporovlivej štvorky (Rakúsko, Holandsko, Dánsko a Švédsko).

Ako som písal na stránkach tohto denníka začiatkom minulého týždňa, ak to bude schválené, v praxi pôjde o krok k federalizácii Únie. Komisia si vezme v mene Európskej únie ako entity pôžičky vo výške 750 miliárd eur, z ktorých 500 miliárd bude distribuovaných ako nenávratné dotácie a granty do koronakrízou najviac zasiahnutých regiónov členských štátov a 250 miliárd bude k dispozícii ako pôžičky za výhodných úrokových podmienok.

Toto celé prichádza navyše, teda ako prídavok k už existujúcim finančným balíčkom vo výške približne 500 miliárd eur schválených členskými štátmi koncom apríla, k už existujúcim zdrojom v rozpočte EÚ a k už existujúcim zdrojom v rozpočtoch členských štátov.

Úvery vo výške 750 miliárd eur, ktoré teraz pre Fond obnovy navrhuje Európska komisia, sa začnú splácať v roku 2028 a bude to nielen zo zvýšených príspevkov členských štátov (a to najmä Nemecka, ktoré sa zaviazalo prevziať disproporčne vysoké čiastky) do rozpočtu Únie, ale do veľkej miery aj z nových celoúnijných daní napríklad na plastové výrobky alebo na digitálne transakcie, čo vytvorí nové zdroje príjmov pre Úniu ako entitu. Čo je ďalší prvok posilňujúci jej vznikajúci federálny charakter.

No a tieto kroky dopĺňajú plány posilniť kapacity Únie presadzovať svoju zahraničnú a bezpečnostnú politiku vo vzťahu ku konkurenčným veľmociam ako Čína a Rusko a v úzkom partnerstve so Spojenými štátmi ako spolunositeľom západného spoločenstva liberálnych demokracií, ktorého je Únia súčasťou.

Nevyhnutná transformácia Únie

Takýto radikálny krok vo forme priznania práva Únii zadlžovať sa, získavať vlastné zdroje nezávisle od zdrojov členských štátov a následne ich redistribuovať bol nutný. V dôsledku koronakrízy sa totiž rýchlosťou svetla začalo zhoršovať vnímanie Únie v členských krajinách.

Napríklad, ako ukázal reprezentatívny prieskum verejnej mienky v Taliansku v marci 2020, až

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Európska únia

Komentáre

Teraz najčítanejšie