Denník N

Radí Grete Thunbergovej: Ani ma nepotrebuje, všetko má načítané a chce byť vedecky presná

Oceánograf a klimatológ Stefan Rahmstorf. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek
Oceánograf a klimatológ Stefan Rahmstorf. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

Stefan Rahmstorf prišiel do Prahy v polovici marca na filmový festival Jeden svet, aby debatoval o klimatickej zmene.

V ten istý deň však česká vláda pre šírenie koronavírusu zakázala väčšie akcie. Skončil sa celý festival a neuskutočnila sa ani jeho prednáška.

Rozhovor so známym nemeckým oceánografom a klimatológom, ktorý odborne radí švédskej aktivistke Grete Thunbergovej, sa tak uskutočnil v predvečer blížiacej sa paniky z postupujúcej epidémie.

Prečo je dôležité hovoriť o zmene klímy v dnešnej dobe, keď sa šíri pandémia koronavírusu?

Klimatická kríza je tiež veľmi vážna kríza, len sa odohráva v inom časovom meradle. Existujú však odhady, koľko úmrtí je spôsobených zmenou klímy – pohybujú sa rádovo v stovkách tisícov ročne.

A keď sa zamyslíte nad dôsledkom spaľovania fosílnych palív trochu širšie, Svetová zdravotnícka organizácia odhaduje, že ročne je 4,2 milióna úmrtí spôsobených znečisteným ovzduším, čo ide do značnej miery na vrub fosílnych palív.

Koronavírus môže podľa najhorších scenárov priniesť milióny mŕtvych, toľko ich je však obeťou znečisteného ovzdušia každý rok. To je pádny dôvod na prechod k čistému energetickému systému.

Ďalším dôvodom, prečo hovoriť o klimatickej kríze práve počas pandémie koronavírusu, je skutočnosť, že mnoho vlád teraz míňa verejné peniaze na podporu ekonomiky, pretože čelíme recesii. Rovnako ako pri finančnej kríze v roku 2008.

Vy ste boli v tom čase členom poradného tímu menovaného nemeckou vládou…

Áno, politikom sme odporučili, aby v rámci záchranného balíčka na zmiernenie následkov finančnej krízy vložili peniaze do zelených a udržateľných investícií. Pre budúcnosť je niečo také potrebné, prečo to teda nevykonať, keď je vláda počas finančnej krízy ochotná míňať veľa peňazí.

Namiesto toho vyplatili šrotovné tým, čo odovzdali svoje staré auto a kúpili si nové. Skrátka, druh podpory automobilového priemyslu s nulovým alebo skutočne negatívnym

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Rozhovory

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie