Denník N

Amerika má stotisíc obetí. V aktuálnych rebríčkoch najviac zasiahnutých vedie aj Brazília, Čile a Švédsko

Vo Švédsku počet nových úmrtí klesá pomaly, v Čile zasa rýchlo stúpa.

Najviac úmrtí: Spojené štáty

Spojené štáty dosiahli v stredu míľnik 100-tisíc potvrdených úmrtí na COVID-19. Je to viac ako všetky americké obete vo vojnách vo Vietname a v Kórei dokopy a blíži sa to k všetkým obetiam z prvej svetovej vojny.

Na porovnanie, za rok zomrie v USA na chrípku odhadom od 12-tisíc do 61-tisíc ľudí (koronavírus je tu len tri mesiace).

Počet obetí ochorenia COVID-19 je podľa Washington Post 20-krát vyšší ako počet zavraždených Američanov za rovnaké obdobie a dvakrát vyšší ako množstvo zosnulých na mŕtvicu. No na druhej strane je to stále menej ako polovica počtu obetí rakoviny a infarktov v krajine.

Ako pripomína americký denník, v USA zomiera nepomerne viac chudobných, Hispáncov a Afroameričanov, ohniská boli v New Yorku, v mäsokombinátoch či v domovoch dôchodcov.

Celkový počet potvrdených obetí COVID-19.
Zdroj všetkých grafov – OurWorldInData.org

Práve v čase prekročenia tohto míľnika vyšla nová štúdia, ktorá naznačuje, že Američania mohli rýchlou reakciou počet obetí znížiť. Štúdia hovorí, že na to mali viac času, ako sa hovorilo predtým.

Podľa nej vírus, ktorý sa spája s komunitným prenosom v krajine, prišiel do USA až v polovici februára, nesúvisí teda s prvými prípadmi. „Je to závažné zistenie, pretože to ukazuje, že príležitosť zastaviť trvalý prenos vírusu tu bola až do tohto bodu,“ píše sa v štúdii podľa Stat News.

Spojené štáty sú v absolútnych číslach mŕtvych a nakazených najhoršie na svete, no momentálne sa už do popredia dostávajú iné štáty. Podľa WHO sa epicentrum epidémie presunulo do Latinskej Ameriky.

Aj vďaka tomu počet nových potvrdených prípadov na celom svete stále mierne rastie. Kým začiatkom apríla, keď epidémia vrcholila v Európe, denne pribúdalo asi 80-tisíc prípadov, teraz je to okolo 100-tisíc.

Najviac úmrtí na počet obyvateľov za posledný týždeň: Švédsko

Švédsko je krajina, ktorá vzbudzuje najviac záujmu iných európskych štátov, pretože úrady tam zvolili miernejšie epidemiologické opatrenia. Život a ekonomika sa tu spomalili menej.

Posledné správy nedávajú veľa dôkazov, že je to lepší postup.

Podľa údajov portálu Ourworldindata.org je Švédsko krajinou,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie