Denník N

Ak by bola včela chráneným druhom, ľudia by ju nemohli chovať, varuje veterinárna správa

Ilustračné foto – TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Včelári aj environmentalisti snahu o ochranu včiel vítajú. Ak by sa však z včely medonosnej stal z večera do rána chránený druh, nemohli by s ňou pracovať. Ministerstvo životného prostredia hovorí, že chce chrániť hlavne prostredie včely a návrhy nových zákonov sú len v začiatkoch.

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) minulý týždeň na deň včiel vyhlásil, že včela si zaslúži, aby sa „nazývala chráneným druhom“.

Na Slovensku sú z opeľovačov chránené napríklad všetky druhy čmeliakov, ktoré sú zaradené medzi druhy národného významu.

Včelári aj odborníci však upozorňujú, že to, čo je napríklad dobré pre čmeliaky, nemusí byť dobré pre včely. V skratke: podľa súčasného zákona by zaradenie včely medonosnej medzi chránené živočíchy jej ochranu skomplikovalo a včelári by včely museli vypustiť na slobodu.

Včelári aj environmentalisti, s ktorými hovoril Denník N, však snahu o ochranu včelstva vítajú. Väčšina z nich by však ocenila širšiu odbornú debatu o tom, ako včely chrániť. Privítali by aj to, aby sa nová legislatíva zaoberala ďalšími ohrozenými opeľovačmi.

Každopádne, návrh ministerstva životného prostredia, aby bola včela chráneným živočíšnym druhom, podporila aj koaličná SaS.

„Zatiaľ vnímame včelu medonosnú ako hospodársky druh, avšak to je nepostačujúce. Tento živočích by si zaslúžil osobitnú ochranu, pretože je ohrozený. Podľa súčasnej legislatívy by však táto zmena nebola možná. Z toho dôvodu podporíme aj zmenu zákona,“ vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SaS a tímlíderka strany pre životné prostredie Anna Zemanová.

Budaj avizoval, že už má s ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským (OĽaNO) plán, ktorým chce obmedziť chemizáciu polí aj čas, kedy sa postrekuje.

Právna úprava

Včela medonosná je v súčasnosti definovaná ako hospodársky významné zviera, ktoré sa chová s cieľom ekonomického zisku.

Okrem medu produkuje materskú kašičku, propolis či včelí vosk. Vo väčšine prípadov žije v opatere človeka.

Ak by sa včela stala chráneným druhom v rámci súčasného znenia zákona, včelári by ich už viac nemohli mať v úľoch, medzidruhovo krížiť, prepravovať či predávať.

„Týmto vyhlásením by včela prestala byť hospodársky významným zvieraťom, nakoľko by ju už nebolo možné chovať v ľudskej opatere tak ako v súčasnosti,“ upozorňuje Štátna veterinárna a potravinová správa s tým, že by to bolo v rozpore s európskou aj našou legislatívou.

Veterinárna správa píše aj o možnom šírení chorôb, keďže by včely nemohli včelári systematicky ošetrovať. Hrozilo by aj nekontrolované šírenie včelieho moru. Úle napadnuté morom sa ničia ohňom, keďže naň neexistuje liečba. Chránené zvieratá sa však nemôžu úmyselne usmrcovať.

Ministerstvo životného prostredia medzitým vyjadrenia o ochrane včiel upresnilo. Tvrdí, že zmena zákona sa bude týkať viac ochrany včelieho prostredia, než jej statusu.

„Avizovaná legislatíva sa zameria na ochranu prostredia, v ktorom včela žije. Prípadné obmedzenia sa budú týkať aktivít, ktoré negatívne vplývajú na životné prostredie včely medonosnej,“ informoval odbor komunikácie MŽP.

Legislatíva však podľa nich zďaleka nie je hotová. Konkrétnejšie detaily ochrany včely preto zatiaľ ministerstvo neuviedlo.

„Pre túto chvíľu môžeme verejnosť uistiť, že pripravovaná legislatívna úprava v žiadnom prípade nebude na úkor včelárstva na Slovensku. Práve naopak, bude slúžiť na jeho rozvoj,“ informovalo ministerstvo životného prostredia.

Ministerstvo životného prostredia medzitým vyjadrenia o ochrane včiel upresnilo. Tvrdí, že zmena zákona sa bude týkať viac ochrany včelieho prostredia než jej statusu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Petícia za chránenú včelu

Petíciu na zaradenie včely medonosnej medzi chránené druhy rozbehol v roku 2018 Včelársky ekologický spolok Slovenska. Podľa podpredsedu OZ Michala Bizoňa by takáto ochrana s použitím správnych legislatívnych úprav včelárov neobmedzila.

„Nastavenie parametrov rozsahu ochrany a úpravy vyhláškami budú v záujme včely medonosnej a včelárov bez obmedzení možností včelárenia. Strašenie včelárov tým, že nebudú môcť manipulovať so včelami, lebo by mohli nejakú včelu nechtiac pripučiť, je predčasné,“ tvrdí Bizoň. Myslí si, že štatút chráneného živočícha by zlepšil spoločenské postavenie včelárov i kvalitu a život včelstva.

V súčasnosti je podľa neho na včely vytváraný nadmerný tlak na získanie čo najväčšieho množstva produktov. To ich stresuje, čo vedie k úhynu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Príroda

Slovensko, Veda

Teraz najčítanejšie