Denník N

Počkať minútu a opäť vyhlásiť núdzový stav? Bol by to problém, rovnako ako niektoré obmedzenia (anketa)

súdy, justícia, spravodlivosť, kriminalita Ilustrácia N - Hedviga Gutierrez
súdy, justícia, spravodlivosť, kriminalita Ilustrácia N – Hedviga Gutierrez

Núdzový stav, ktorý vyhlásila vláda na 90 dní počas koronakrízy, platí do 13. júna. Čo bude potom? Premiér Igor Matovič (OĽaNO) zatiaľ jednoznačnú odpoveď nedal.

Povedal však, že stačí si počkať pár minút a núdzový stav môže opäť vyhlásiť. Zároveň dodáva, že možno si budeme môcť počas leta dopriať pauzu. Je ešte nevyhnutné, aby krajina fungovala v režime núdzového stavu.

Nie sú niektoré obmedzenia už za hranou ústavnosti? Napríklad zavedenie hraničných kontrol, vymedzené nákupné hodiny pre seniorov v obchodoch, zákaz návštev pre blízkych v Domovoch sociálnych služieb, alebo povinná štátna karanténa?

Názory právnikov na túto tému nie sú jednotné. Pýtali sme sa:

1. Ako Slovensko obstálo počas koronakrízy z pohľadu právneho štátu a dodržiavania ľudských práv? Dajú sa obmedzenia práv občanov a firiem obhájiť vyhláseným núdzovým stavom?

2. Premiér Igor Matovič spomenul, že po skončení núdzového stavu je možné dať minútovú prestávku, a znova ho na 90 dní vyhlásiť. Bolo by to z hľadiska právneho štátu v poriadku?

Mária Kolíková, ministerka spravodlivosti, Za ľudí;

1. Prvoradou úlohou štátu je postarať sa o ochranu života a zdravia svojich obyvateľov. Určite by to mal robiť tak, aby neprichádzalo k neprimeranému obmedzovaniu ostatných práv. A to aj v rámci núdzového stavu, ktorý v istom rozsahu umožňuje zasahovať do sféry základných práv a slobôd. Myslím si, že prijaté opatrenia sa v núdzovom stave obhájiť dajú. Rozumiem však niektorým výhradám k ich právnemu základu a k vykonaniu. Pripúšťam, že chyby sa mohli stať. Ja som sa snažila ich reflektovať. Napríklad v dialógu s Ústavným súdom sme opravili novelu zákona o elektronických komunikáciách. Treba povedať aj to, že hľadanie balansu v aktuálnej situácii nie je vždy jednoduché. Ocitli sme sa v situácii, keď napríklad deti mali limitovaný prístup k vzdelávaniu, mnohé podniky zastavili výrobu, zrušili sa kultúrne či športové podujatia. Ľudí so zdravotným znevýhodnením, ľudí bez domova, seniorov, marginalizované komunity a mnohých iných zasiahli prijímané opatrenia a ich dôsledky ešte oveľa výraznejšie. Veľké ďakujem patrí preto všetkým ľuďom, pretože hlavne vďaka ich prístupu, disciplíne sa nám darilo a naďalej darí situáciu dobre zvládať.

2. Chápem cieľ takéhoto postupu. Je však veľmi dôležité, aby sme pravidlá nedodržiavali len formálne. Musíme sa snažiť zachovať ich pointu. Ústavný zákon predĺženie neumožňuje a okamžité nové vyhlásenie sa na predĺženie veľmi podobá. Keď vidíme problém v znení predpisu, skôr by som sa prihovárala za jeho zmenu.

Mária Patakyová, verejná ochrankyňa práv;

1. Je potrebné vyzdvihnúť, že zo zdravotného hľadiska Slovensko zvládlo krízu vynikajúco. Zároveň je potrebné konštatovať, že mnoho opatrení vyvoláva naozaj vážne otázky z pohľadu rešpektovania základných práv a slobôd, ako aj právneho štátu. Preto je teraz potrebné tieto opatrenia vyhodnotiť a ustáliť, čo by sa malo riešiť inak. Len riadne pripravený plán

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie