Denník N

Bratislavská župa chce škrtnúť podporu kultúry na nulu. Je to absurdné šetrenie na zlom mieste, odkazuje Drobovi kultúrna scéna

Predseda BSK Juraj Droba. Foto - TASR/Pavol Zachar
Predseda BSK Juraj Droba. Foto – TASR/Pavol Zachar

O zrušení dotácií pre kultúru, ale aj šport, mládež či turizmus majú rozhodnúť poslanci Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) na zasadnutí zastupiteľstva v piatok ráno.

Bratislavská župa podporovala od roku 2015 kultúrne akcie v kraji sumou až do výšky 900-tisíc eur. Tento rok sa mohli nezávislé divadlá, kultúrne centrá, galérie či jednotlivci prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy uchádzať o 440-tisíc eur.

Ak poslanci v piatok schvália úpravu rozpočtu, suma klesne na nulu.

Župa chce v rámci šetrenia škrtnúť celú dotačnú schému, ktorá okrem kultúry podporovala aj cestovný ruch, šport, mládež či životné prostredie.

„Ak by to bolo čo i len trochu možné, Bratislavská regionálna dotačná schéma by pokračovala tak, ako bola naplánovaná. Bohužiaľ, prišla koronakríza, s ktorou prišli nevyhnutné úspory a škrty,“ hovorí Juraj Droba, predseda BSK v reakcii na zástupcov kultúrnej scény, ktorí mu odkázali, že pochováva kultúru v Bratislavskom kraji.

Definitívne rozhodnutie padne v piatok dopoludnia na zasadaní zastupiteľstva BSK v Starej Tržnici.

Projekty sú vyhodnotené, diskusia chýba

Verejnosť sa na piatkové zasadnutie zastupiteľstva pre bezpečnostné opatrenia nedostane. Svoje vystúpenie chystajú zástupcovia platformy Kultúrna Bratislava, príhovor k poslancom a županovi bude mať aj filmár Robert Kirchhoff, ktorý bol tento rok predsedom hodnotiacej komisie dotačnej schémy BRDS pre kultúru.

Všetky prihlásené projekty už totiž boli posúdené jednak úradníkmi BSK, ale aj vyhodnotené odborníkmi pre každú z oblastí.

„Celý proces hodnotenia sme aj formálne uzatvorili. Rozhodnutia, ktoré sme urobili, sme urobili v dobrej viere, že tieto peniaze sa k subjektom naozaj dostanú, a prihliadali sme aj na to, že pre mnohých majú existenčný význam,“ hovorí Robert Kirchhoff.

O plánovanom zrušení celej dotačnej schémy sa dozvedel z novín.

„Osprchovali nás studenou vodou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie