Denník N

Šéfka rady materských škôl: Niektoré škôlky by mohli otvoriť aj viac tried, ako plánujú

Riaditeľka materskej školy Michaela Vargová. Foto - archív M. V.
Riaditeľka materskej školy Michaela Vargová. Foto – archív M. V.

Riaditeľka škôlky v Banskej Bystrici Michaela Vargová hovorí, že sa už teší na návrat detí a že ju mrzí, keď niektoré deti budú musieť odmietnuť z kapacitných dôvodov. Ako predsedníčka Rady pre rozvoj materských škôl komunikuje so škôlkami po celom Slovensku a myslí si, že niektoré obce či škôlky si komplikujú situáciu nad rámec hygienických opatrení a v dôsledku toho otvoria menej tried, ako by mohli.

Ako bude vyzerať váš prvý deň?

Sadneme si do kruhu, porozprávame si, čo kto robil počas tých dvoch mesiacov. Budeme sa veľa rozprávať a budeme deti veľa počúvať. Budú štebotať a my budeme vychádzať z ich zážitkov. Máme pripravené hry zamerané aj na ochranu zdravia, pretože to je teraz také citlivé. Určite však nechceme túto tému nezdravo preceňovať, vieme odhadnúť primeranosť, deti dobre poznáme.

Prečo? Už toho počuli deti veľa?

Áno, preto by som nechcela, aby sme na to príliš upriamovali pozornosť. Už toho určite majú dosť. Vonku kvitnú kvety, lozia chrobáky, prostredie je bohaté na podnety. My sme sa ešte pred vyhlásením mimoriadneho stavu s deťmi o koronavíruse trochu rozprávali, pretože sme videli, že o to majú záujem. Vypytovali sa ma napríklad, či je koronavírus dievča alebo chlapec.

Ste pripravení aj na problémy s adaptáciou detí, keď prídu po takom dlhom čase do škôlky? Na plač alebo na strach?

Keď si predstavím svoje deti, každé jedno bude natešené, že bude vidieť učiteľky a svojich kamarátov. Nepredpokladám, že by nastali takéto reakcie. Ale my sme vždy pripravené na všetko, sme na to zvyknuté z adaptácie detí na začiatku školského roka, čo bývajú emočne vypäté situácie.

Aké je to dodržiavať hygienu pri takých malých deťoch? Všetko musí trvať dlhšie, dá sa to?

Neobávam sa toho. Máme už dávkovače mydla pri umývadlách, takže deti sú na to zvyknuté a ruky si umývajú samy. Akurát sme vymenili textilné uteráky za papierové utierky, kúpili sme aj stojany, z ktorých sa utierky ťahajú. To bude zmena, budeme musieť dávať pozor na beťárov, ktorých bude zaujímať, aká je tá rolka dlhá.

Budete dodržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi deťmi? 

Pri hre, aj vonku na preliezačkách to bude veľmi ťažké, až nemožné. Ale počas obeda budú pri stole sedávať namiesto šiestich detí len tri. Aplikovali sme to tam, kde sa to dalo. Ale určite im nebudeme na zem kresliť štvorčeky v rozstupoch a prikazovať: môžeš sa hrať len tu.

Máte dosť hygienických pomôcok?

Zatiaľ nie je doriešené zabezpečenie dostatočného množstva čistiacich prostriedkov, hygienických potrieb, bezdotykových teplomerov a dezinfekcie. Niečo na začiatok dodal zriaďovateľ, ktorý prisľúbil, a iste to dodrží, aj ďalšie zásobovanie, niečo je sľúbené zo štátnych hmotných rezerv, čo ide tiež cez zriaďovateľa, no niečo musíme zatiaľ zháňať samy cez občianske združenia či cez dary rodičov.

Ako dlho teda vydržíte so zásobami? Čo ešte chýba?

V takejto situácii sme ešte neboli. Nikdy sme nepotrebovali toľko alkoholu alebo Sava. Nemáme to odskúšané. So zriaďovateľom sme sa teda dohodli, že sme dostali prípravky na začiatok a potom budeme sledovať, ako sa nám to míňa.

Ako ste pripravení na príchod rodičov?

Máme dva vchody a pred každým bude stáť zamestnanec – pani školníčka a pani upratovačka – aby odmerali dieťaťu pred vstupom do budovy teplotu a zabezpečili

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Jasle a škôlky

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie