Denník N

Riaditeľka škôlky, kde sa rozšírila nákaza: Nakazila som dcéru, nemal nám kto ani vyvenčiť psa. Dodnes susedia nechodia výťahom

Foto - Denník N
Foto – Denník N

Hovorí sa veľa o socializácii, ale musíme si uvedomiť, že práca s deťmi za týchto podmienok bude náročná, vraví Iveta Brodzianska.

Bratislavská škôlka na Prešovskej ulici bola jedným z prvých miest, kde sa rozšírila nákaza COVID-19. Nakazili sa učiteľky, rodiny aj riaditeľka Iveta Brodzianska. V pondelok škôlku otvárajú znova.

V pondelok otvoríte škôlku, ktorú vediete. Obávate sa nákazy?

Nie. Pripravujeme sa na otvorenie. Riešime hygienické opatrenia, ktoré sme dostali od ministerstva školstva k otvoreniu. Vytvárame triedy, komunikujeme s personálom. Všetko bude k 1. júnu pripravené.

Starosta Ružinova Martin Chren povedal, že zhruba 90 percent rodičov chce dať dieťa do škôlky, ale reálne budú mať miesto len pre polovicu z nich. Ako je to u vás?

Držíme sa pravidiel, ktoré deti máme prednostne prijať. Teda prijímame najmä deti rodičov, ktorí pracujú, potom predškolákov, ktorí majú do školy nastúpiť od 1. septembra. Tiež deti rodičov, ktorí pracujú v prvej línii – zdravotníkov, policajtov či hasičov. Pre kapacitné obmedzenia nemôžeme prijať všetky deti, ktoré by rodičia chceli do škôlky dať. Väčšinou sme neprijali deti, ktoré majú doma mladšieho súrodenca a je s nimi rodič, alebo tie, ktorých rodič teraz nemá prácu.

Mali sme dva dotazníky – na začiatku bol len taký všeobecný, lebo sme si nemysleli, že bude taký záujem o miesto v materskej škole. Potom sme dali druhý, podrobnejší, lebo sme potrebovali nájsť deti, ktoré môžu ostať doma, alebo, naopak, ktoré veľmi potrebujú ísť do škôlky. Na základe dotazníkov sme vytvorili skupiny. Bežne máme desať tried, teraz otvárame osem.

Boli ste jedno z prvých ohnísk nákazy koronavírusom. Vaša kolegyňa bola infikovaná. Ako ste sa dozvedeli, že je pozitívna?

Kolegyňa sama nevedela, že prišla do styku s človekom, ktorý bol nakazený. Stalo sa jej to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rozhovory

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie