Denník N

Rok sme sledovali, ako sa k obeti sexuálneho zneužívania kňazom postaví cirkev. Ani sa s ňou nestretla

Foto – Flickr.com/CC/ Roman Catholic Archdiocese of Boston
Foto – Flickr.com/CC/ Roman Catholic Archdiocese of Boston

Milan, ktorého zneužíval farár, hovorí, že cirkev vo vzťahu k nemu a jeho blízkym neurobila nič z toho, k čomu ju zaväzujú vlastné predpisy. Biskup sa bráni, že konal ihneď a tak, ako mal.

Koncom januára minulého roka sme zverejnili príbeh obete sexuálneho zneužívania katolíckym kňazom. Štyridsiatnik Milan (skutočné meno a priezvisko má redakcia k dispozícii) detailne opísal, ako ho Ladislav J. zneužíval. Dialo sa to koncom 80. a začiatkom 90. rokov, keď bol Ladislav J. ešte seminaristom, ale aj neskôr počas prázdnin vo viacerých farnostiach na strednom Slovensku, keď pôsobil ako kňaz.

Milan mal vtedy 12 až 15 rokov. Začalo sa to hladkaním a bozkávaním na krk, uši aj ústa, potom farár pritvrdil. „Ľahol si ku mne, a keď zistil, že sa mu znovu nepodarí obrátiť ma k sebe, vzal moju ruku a položil mi ju na svoj pohlavný orgán. Cítil som, že je vzrušený, stále som sa však tváril, že spím,“ opisoval správanie kňaza Milan.

Neskôr vzal kňaz Milana do kuchyne a pýtal sa ho, či masturbuje. V ten večer sa ho snažil priviesť k orgazmu. „Jednoducho mi to začal robiť rukou. Neúspešne. Vtedy som vstal, povedal som, že sa potrebujem ísť umyť, a tým sa všetko skončilo. Bolo to prekročenie hranice, po ktorej som k nemu už nikdy nešiel.“

Milan zneužívanie na desaťročia vytesnil, až kým si nezaložil rodinu a sám nemal synov v citlivom veku. Zároveň na internete videl fotografie z farárovej päťdesiatky, na ktorých bol obkolesený množstvom malých detí. Vtedy sa mu všetko vrátilo a rozhodol sa, že to v sebe musí uzavrieť. „Tušil som, že jeho obetí bude za dlhé roky viac.“

Zaskočený farár sa priznal

Koncom roka 2018 Milan navštívil farára v jeho vtedajšom pôsobisku v obci Kriváň pri Detve. Zaskočený kňaz sa k zneužívaniu Milana priznal. Prisľúbil, že so svojím zlyhaním oboznámi svojho biskupa a odíde z kňazstva, hoci to preňho bude ťažké.

Keďže sa blížili Vianoce, vypýtal si čas na obdobie po sviatkoch. Milan mu ho doprial. V prvej polovici januára kňaz Milana neohlásene navštívil a zaujímal sa, či to plánuje dať do médií. Zároveň naznačoval, či by sa veci nedali riešiť aj inak. Nakoniec potvrdil, že vyvodí dôsledky a odíde z kňazstva.

Stretnutie farára s biskupom Banskobystrickej diecézy Mariánom Chovancom sa uskutočnilo 18. januára 2019. Milana o výsledku neinformovali. Na Facebooku farnosti Kriváň však naďalej pribúdali cirkevné oznamy, čo znamenalo, že farár vo svojej práci bez problémov pokračuje.

Milan preto podal trestné oznámenie na generálnu prokuratúru, listom informoval biskupa Chovanca, Konferenciu biskupov Slovenska, Apoštolskú nunciatúru na Slovensku a obrátil sa aj na naše noviny.

Keď sme farára konfrontovali s Milanovými tvrdeniami, zneužívanie poprel, hoci sme disponovali dôkazom, kde sa priznal. Na otázku, ako prebehlo jeho stretnutie s biskupom, odpovedal: „Povedal som mu, o čo ide, že ma niekto z niečoho obviňuje, a dohodli sme sa, že od júla idem na sabatický rok.“ Zo zdravotných dôvodov.

Kontaktovali sme vtedy aj biskupský úrad. Biskupov tajomník Peter Lupták nám v telefonickom rozhovore tvrdil, že o ničom nevie, hoci z e-mailovej komunikácie farára s obeťou vyplývalo, že práve on dohodoval termín stretnutia farára s biskupom. Biskupský úrad naše otázky pred rokom ignoroval.

Po článku ďalší svedkovia

Po publikovaní článku sa nám ozvali ďalší ľudia, ktorí opisovali zvláštne správanie farára. Zďaleka už nešlo o 30 rokov staré prípady, čo naznačovalo, že v zneužívaní pokračoval.

Jeden z jeho bývalých miništrantov uviedol: „V roku 2011 sa na fare z ničoho nič objavil malý chalan z iného regiónu, mohol mať asi 13 či 14 rokov. Objavoval sa tu každé prázdniny. Začal miništrovať a chodiť na naše akcie. Na jednej chate sa opil a všetkým prezradil, že ho farár hladkal.“

Svedok potvrdil, že farár chlapca vzal minimálne dvakrát aj na dovolenku do Chorvátska. Kňaz sa venoval aj miestnemu futbalu, trénoval mladších aj starších žiakov, teda od sedem do štrnásť rokov. „Všetkých ich nútil, aby sa sprchovali spolu, pričom celý čas stál vo dverách a pozeral sa na nich. Vídaval som to často. Farár to zdôvodňoval tým, že sa musia zbaviť hanby za vlastnú nahotu.“

Chlapcom tiež ponúkal peniaze za to, že obehnú ihrisko nahí. „Stalo sa to dva- či trikrát, chlapci to však našťastie vždy odmietli. Bol som toho priamym svedkom, v dedine je to verejným tajomstvom,“ opisoval bývalý miništrant.

Biskup síce naše otázky v januári 2019 ignoroval, po Milanovom oznámení a publikovaní článku si však kňaza predvolal – na piatok 1. februára 2019. Po ňom nám hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara povedal, že kňaza v ten deň suspendovali. Vtedy sme netušili, že v rovnaký deň pred biskupom a neskôr aj na polícii vypovedala jeho ďalšia obeť.

Viac ako rok sme sledovali, ako sa prípad vyvíja – či a ako ho vyšetruje polícia a príslušná diecéza a ako sa k obeti postaví cirkev, teda či dodrží vlastné predpisy vytvorené na tento účel.

Vyšetrovateľ: Skutok sa stal

Hoci v prípade Milana išlo o sexuálne zneužívanie spred 30 rokov, vyšetrovateľ krajskej polície v Banskej Bystrici Radúz Paučula prípad detailne preveril. „Bol veľmi slušný, taktný a profesionálny,“ spomína Milan. „Vypočul ma rovno na kameru, aby som to nemusel absolvovať znovu.“

Kňaz na polícii poprel, že by sexuálne zneužíval deti. Zachoval sa tak, hoci vyšetrovateľ získal aj výpoveď inej osoby, z ktorej vyplýva, že ju tiež roky zneužíval.

Navyše sa farár už predtým priznal Milanovi aj biskupovi. Biskup túto informáciu potvrdil v správe pre políciu aj v liste Milanovi. A práve sexuálne zneužívanie maloletých bolo podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru aj dôvodom žiadosti o laicizáciu, o ktorú Vatikán požiadal samotný kňaz.

Laicizácia znamená zbavenie kňazských záväzkov. V júli 2019 Vatikán žiadosti vyhovel a farár sa stal civilnou osobou.

Milanovo podanie polícia uzavrela v júli 2019: „V priebehu vyšetrovania bolo dostatočne preukázané, že skutok, tak ako je uvedený vo výrokovej časti uznesenia, sa stal, je trestným činom, skutok spáchala konkrétna osoba, avšak došlo k zániku trestnosti z dôvodu premlčania.“

Prípad druhej obete vyčlenili na samostatné konanie. Podľa hovorkyne krajskej polície v Banskej Bystrici Petry Kováčikovej vyšetrovanie stále prebieha, preto k nemu nemôžu nič uviesť. Podľa našich informácií sa čaká na znalecký posudok.

Farnosť a kostol, v ktorom naposledy pôsobil kňaz Ladislav J. Foto – Karol Sudor

Ako sa diecéza správala k obeti

Viac ako rok sme sledovali, ako sa cirkev vyrovná s obeťou, teda s Milanom. Čo presne mala urobiť, definujú cirkevné predpisy.

V roku 2011 Kongregácia pre náuku viery poslala Obežník na pomoc biskupským konferenciám pri príprave smerníc, ako postupovať v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých klerikmi.

Uvádza sa v ňom, že dôležitou súčasťou zodpovednosti diecézneho biskupa je povinnosť primerane reagovať na prípady v jeho diecéze. „Cirkev musí v osobe biskupa alebo ním poverenej osoby ukázať, že je pripravená vypočuť si obete a ich príbuzných a zaistiť im duchovnú a psychologickú pomoc. Svätý Otec Benedikt XVI. počas svojich apoštolských ciest poskytol v tomto smere mimoriadne cenný príklad svojou ochotou stretnúť sa s obeťami sexuálneho zneužívania a vypočuť si ich.“

V prípade Milana biskup Chovanec o osobné stretnutie neprejavil záujem, nevypočul ho, nezaujímal sa o jeho skúsenosti, prežívanie ani dôsledky. „V apríli 2019 mi od neho prišiel krátky, 18-riadkový list, z neho

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Sexuálne škandály v cirkvi

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie