Denník N

Bratislavská župa šetrí, tak zrušila dotácie pre kultúru

Zástupcovia kultúrnej scény pred zasadaním BSK. Foto – N
Zástupcovia kultúrnej scény pred zasadaním BSK. Foto – N

Bratislavská župa rozhodla tak, ako chcel župan Juraj Droba, a dramaticky okresala peniaze na kultúru. Nepomohlo, že na rokovanie poslancov prišli ľudia z kultúrnej obce, nepomohol ani list ministerky kultúry.

Poslanci bratislavskej župy zrušili dotácie pre kultúru, šport, mládež a cestovný ruch v celkovej výške 1,2 milióna eur. Rozhodli o tom na piatkovom zasadnutí zastupiteľstva, na ktoré prišli aj zástupcovia kultúrnej scény.

Župa potrebu šetriť vysvetľuje 8-miliónovým výpadkom príjmov v tomto roku vinou koronakrízy.

Kultúra v Bratislavskom kraji týmto rozhodnutím prišla o 440-tisíc eur na projekty, ktoré už odborná komisia začiatkom roka vyhodnotila v rámci Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy (BRDS).

Poslancom kraja sa listom počas rozpravy prihovorila aj ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO), ktorá apelovala, aby svoje rozhodnutie zvážili. „Dnes sa možno ušetrí 0,5 percenta rozpočtu, ale následné škody budú určite vyššie. A ani sľuby, že na budúci rok dáme určite viac, nepomôžu,“ napísala.

Rozhodovali odborníci, kto rozhodne teraz?

Za návrh, ktorým sa zrušili dotácie regionálnej schémy, hlasovalo 33 poslancov, piati boli proti, siedmi sa zdržali.

Župan Juraj Droba v úvode rozpravy sľúbil, že nezriaďovanej kultúre, teda inštitúciám, čo nepodliehajú priamo kraju, pridelí polovicu z 300-tisícového balíka individuálnych dotácií, ktoré má napriek škrtom stále k dispozícii. Druhú polovicu chce

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie