Denník N

Rozhodnutie u Čižnára: Jankovská môže skončiť len s podmienkou, Sklenkovi veríme

Monika Jankovská mala pred Špecializovaným trestným súdom "fanúšika". Foto N
Monika Jankovská mala pred Špecializovaným trestným súdom „fanúšika“. Foto N

Generálna prokuratúra v rozhodnutí o sťažnosti obvinených v kauze Búrka upozorňuje, že Jankovská nemusela spáchať trestný čin ako verejný činiteľ a mohlo by ísť len o nepriamu korupciu. Dostala by potom výrazne nižší trest.

Keď Špecializovaný trestný súd v marci rozhodoval o väzbe pre Moniku Jankovskú, pred budovu súdu v Banskej Bystrici sa postavil muž s nápisom Monika, súcitím s tebou, ale desať rokov v chládku to zvládne.

Bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti za Smer je obvinená v najväčšej justičnej korupčnej kauze Búrka z prijímania úplatku v postavení verejného činiteľa a z podplácania. Ak by ju za to súd odsúdil, ukladal by jej za terajších podmienok, keď popiera, že vôbec poznala Mariana Kočnera, nepodmienečný trest v sadzbe päť až dvanásť rokov.

Ako sa to posúva

Rozhodnutie trestnej námestníčky generálnej prokuratúry Viery Kováčikovej o sťažnosti Jankovskej aj ďalších obvinených sudcov v kauze Búrka však ukazuje, že Jankovskej možno nebude možné uložiť trest desať rokov, ako si želal občan v Banskej Bystrici.

Súd sa totiž bude pohybovať pri rozhodovaní o treste maximálne v rozpätí dva až päť rokov. V takom prípade môže doteraz netrestaná Jankovská odísť zo súdu s podmienkou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauzy Búrka a Víchrica

Monika Jankovská

Slovensko

Teraz najčítanejšie