Denník N

Slovákov, čo sa chcú konečne vrátiť z Česka, obracajú na hraniciach policajti. Chcú doklad o pobyte v Česku

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Už aj koaliční poslanci žiadajú úrady, aby zmäkčili nariadenie, ktoré bráni slovenským študentom či pracujúcim navštíviť doma na Slovensku svoje rodiny či lekárov.

Už od stredy môžu ľudia vycestovať do ôsmich krajín na 48 hodín bez toho, aby museli ísť do povinnej 14-dňovej karantény. Ide o Rakúsko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Chorvátsko, Slovinsko, Nemecko a Švajčiarsko.

Veľký záujem je najmä o vstup do Česka, kde množstvo Slovákov študuje na vysokých školách, prípadne pracuje. 48 hodín môžu stráviť v susednej krajine bez testu na koronavírus a bez povinnej karantény po návrate.

Horšie sú na tom Slováci, ktorí sa pred pandémiou nevrátili na Slovensko a zostali v Česku. Aj tí síce môžu prísť na Slovensko, no na hraniciach musia predložiť potvrdenie o trvalom alebo prechodnom pobyte v Česku. Bez neho musia ísť na Slovensku do 14-dňovej karantény. Množstvo ľudí však nemá doklad o pobyte v Česku, a tak majú s návratom na Slovensko problém.

Takéto opatrenie platí pre Slovákov žijúcich v Česku či v Maďarsku. Podobne sa na hraniciach musia otočiť aj Česi, ktorí zas nemajú trvalý pobyt na Slovensku.

„Môj spolubývajúci, ktorý je Čech, môže navštíviť mojich rodičov, ale ja nie,“ píše na Facebooku Lukáš, jeden z tých, ktorým slovenské nariadenie skomplikovalo život. Neúspešne sa snažil dovolať na viaceré úrady, aby ho pustili na 48 hodín za rodičmi aj bez povinnej karantény. „Povedali mi, že sa to bude riešiť až v momente, keď bude veľké množstvo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie