Denník N

Najprv sa zrútila stena, potom prišli kopance do mŕtvol. Briti sa mohli poučiť ešte pred Hillsborough

Archívne foto - TASR/AP
Archívne foto – TASR/AP

Ďalší diel sobotňajšej rubriky Ofsajd, ktorá upozorňuje, ako úzko spoločenské dianie súvisí s futbalom. Aktivujte si texty vo forme newslettra, v ktorom vám Lukáš Vráblik každý týždeň doručí do e-mailovej schránky jeden z nespočetných príbehov, keď sa politika prelínala so športom.

„Bolo 19.25, keď sa to stalo. Keď som sa o polhodinu neskôr zobudil, bol som medzi mŕtvymi ľuďmi. Spomenul som si, kde som. Hľadal som svoju dcérku, keď som zbadal jej topánku pod plachtou a pochopil som, že je mŕtva,“ spomínal Antonio Conti pre CNN.

Od tragédie na štadióne Heysel v Bruseli v piatok uplynulo 35 rokov. Z finálového zápasu Európskeho pohára majstrov (dnešnej Ligy majstrov) medzi Juventusom Turín a Liverpoolom FC sa vtedy 39 fanúšikov nevrátilo domov.

Na tribúne vypukol chaos pre nával priaznivcov Liverpoolu do sektora, ktorý mal byť podľa pôvodného plánu neutrálny. V skutočnosti ho však obsadili najmä priaznivci Juventusu. Približne hodinu pred výkopom sa fanúšikovia začali obhadzovať rôznymi predmetmi.

Najväčší problém nastal, keď niektorí Briti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie