Denník N

Ako sa z mdlého Pelleho stal terminátor (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková a Vašečka vyberajú udalosť a prešľap týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa

Zásadný návrh Európskej komisie o finančnej podpore sa nielen volá EÚ budúcej generácie, ale aj má byť pre budúcu generáciu. Spoločná pôžička EK na finančných trhoch má byť na podporu reforiem ekonomík tak, aby naše deti mali šance plnohodnotne žiť a nielen splácať náš život na dlh. Diskusie o nedeľnom predaji, Zákonníku práce, minimálnej mzde môžu zapĺňať stránky médií, ale akékoľvek bude rozhodnutie, nie je podstatné, bude – nebude, nič extra sa nedeje. V dnešnej situácii možností, ktoré kríza prináša, je mrhaním energie a stratou vzácneho času. Reformy hospodárstva, trhu práce, vzdelávania, programov regionálneho rozvoja, sociálneho poistenia na pôdoryse rekonštrukcie právneho štátu sú cestou k modernizácii Slovenska. Je čas, šanca a výzva na strategické rozhodnutia transformácie nášho hospodárstva pre budúcu generáciu. To je náš najväčší dlh.

Kým nie je dohodnuté všetko, nie je dohodnuté nič. Ťažké rokovania o podobe spoločnej európskej pôžičky nás ešte len čakajú. Nielen jej forma, ale aj podoba nových európskych daní na splácanie dlhu – či už pôjde o digitálnu daň, uhlíkové clo, časť výnosov z predaja emisií, alebo/aj daň vybranú na základe spoločného konsolidovaného základu dane právnických osôb. „Vianoce“ na dlh by mali priniesť „darčeky“, ktoré prežijú aspoň do roku 2058.

Prešľap týždňa

Prokurátor alebo nie prokurátor na čele generálnej prokuratúry nie je otázkou byť či nebyť. Aj ten najkvalitnejší „šéf“ totiž nebude stačiť na potrebnú zmenu a obnovenie dôvery k prokuratúre. A každý zodpovedný adept na tento post si to určite uvedomuje. Novela v podobe poslaneckého návrhu je zarážajúca a je nešťastným prvým krokom k ozdraveniu prokuratúry. Priam sa žiada povedať – prosím, takto nie.


Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Slovenskí politológovia zažívajú predčasné Vianoce. Na operačnom stole majú Smer a – covid-nekovid – otvárajú pacienta s hnisavým zápalom. Aj ja si trochu zakonšpirujem: vyzerá to tak, že sponzori Smeru stiahli ochranné ruky nad Ficom a dali Pellegrinimu zelenú vyraziť do boja o predsednícku stoličku. Inak si okamžitý prerod mdlého Pelleho na terminátora neviem vysvetliť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie