Denník N

Výťah využiť len na štvrtinu, vetrať oknom, nosiť rúško a byť na dva metre – firmy dostali odporúčania aj pre kancelárie

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček
  • Od budúceho týždňa sa otvoria školy a škôlky, a tak sa viac ľudí vráti do práce. Podniky preto znova rozmýšľajú, ako ochrániť svojich zamestnancov a dodržať nové predpisy.
  • Nové usmernenie vydal hlavný hygienik – radí, ako využívať výťahy, ako dezinfikovať či ako používať klimatizáciu.
  • Pýtali sme sa štyroch veľkých bánk a mobilných operátorov, ako si doteraz poradili s návratom ľudí do práce a koľko ľudí nechajú pracovať doma.

Čo majú teraz firmy robiť pre bezpečnosť kancelárií? Stačí to, čo už urobili pred dvoma mesiacmi, tesne pred tým, než kancelárie aj tak vyprázdnili a poslali ľudí pracovať z domu? Z množstva reakcií našich čitateľov vyplýva, že to firmám zďaleka nie je jasné.

Niektoré veci sú samozrejmé: zamestnanci takmer úplne prestali pracovne cestovať, podniky pre nich zabezpečili dezinfekčné prostriedky, ako aj dezinfekciu dotykových plôch a podláh. Ľudia sa prestali stretávať na veľkých poradách a mnohé firmy porady celkom vytlačili absolútne do online priestoru.

Teraz začali skúmať, koľko ľudí chce a potrebuje prísť do práce a koľko si naraz môžu dovoliť. Firmy väčšinou nechcú nútiť ľudí, ktorí vedia robiť doma, aby prišli do kancelárie. Potrebujú totiž zabezpečiť, aby hustota ľudí na pracovisku bola aspoň na začiatku nízka. Nejaká miera home officeov im vyhovuje.

Otázkou je, koľko ľudí je už priveľa a akou hustotou sa majú riadiť. Jeden človek na 15 m² ako v predajniach v žiadnom usmernení pre kancelárie nie je.

Medzi otvorenými otázkami bolo i to, aká dezinfekcia je postačujúca, či môžu firmy opäť normálne zapnúť klimatizáciu. Alebo ako bezpečne používať výťahy, či ako a aký veľký zabezpečiť odstup medzi pracovníkmi alebo aj klientmi.

Čo odporúča hlavný hygienik

Usmernenie hlavného hygienika pre kancelárie prišlo vo štvrtok a nie je vo forme príkazov a obmedzení, ale skôr odporúčaní, ktoré by mali firmy kombinovať. Napríklad nielen zabezpečiť odstupy medzi zamestnancami minimálne 2 metre (alebo doplniť bariéry), ale pri vyššom počte zamestnancov aj striedať tých, čo pracujú doma a v práci.

  • Nosenie rúška: Povinné je aj na pracovisku bez ohľadu na zamestnanecký status, funkciu a služobné postavenie pracovníka.
  • Dezinfekcia: Nevyhnutné je pravidelné a dôkladné umývanie rúk mydlom a tečúcou vodou. Zamestnávateľ musí zabezpečiť dezinfekčné prostriedky aj pri vchode na pracovisko. Musí sa robiť pravidelná dezinfekcia podlahy a dotykových plôch (kľučky, stoly, klávesnice, dotykové plochy zábradlia a schodiska, tlačidlá, výťahy a pod.).

Spôsob dezinfekcie ani dezinfekčný prostriedok nie sú určené, ale musia mať dostatočný virucídny účinok. Napríklad po vyčistení neutrálnym čistiacim prostriedkom sa odporúča dezinfikovať s využitím bežne dostupných dezinfekčných prostriedkov na báze 0,1 % až 0,5 % roztoku chlórnanu sodného. V prípade, že by čistený povrch mohol byť takýmito prostriedkami poškodený, odporúča sa využitie 70 % etanolu.

  • Online práca:  Na pracovisku sa odporúča používanie vlastných zariadení a pomôcok, teda aby viacerí zamestnanci nezdieľali tie isté nástroje.
  • Dodržiavanie bezpečných odstupov: Minimálna vzdialenosť 2 m medzi zamestnancami alebo klientmi a skrátiť čas, ktorí strávia zamestnanci v menšom odstupe.
  • Režimové/organizačné opatrenia: najmä v open space priestoroch, aby sa nestretlo naraz veľa ľudí – napríklad striedanie zamestnancov, home office.
  • Predchádzať nadbytočnému zhromažďovaniu osôb: Zamestnávateľ by mal vytvoriť také podmienky (napríklad posunom času začiatku alebo skončenia pracovného času, prestávok a pod.), aby pri príchode alebo odchode z pracoviska nedochádzalo k nadbytočnému zhromažďovaniu zamestnancov v spoločných priestoroch (vchod, vrátnica, šatne a pod.).
  • Výťahy: Odporúča sa v maximálnej možnej miere obmedziť cestovanie výťahom, prípadne sa mu celkom vyhnúť (najmä v nižších budovách). V prípade cestovania výťahom je optimálne zníženie počtu osôb na ¼ maximálne povoleného počtu osôb.
  • Klimatizácia: Odporúča sa využívať skôr prirodzené vetranie. Pri vstupe do miestnosti otvoriť okná na cca 15 minút, a to najmä vtedy, keď sa tam predtým zdržiavalo väčšie množstvo ľudí.
  • Pri zabezpečovaní vetrania vzduchotechnickým zariadením sa odporúča zvýšiť výmenu vzduchu vo všetkých priestoroch a zabezpečiť jeho trvalý chod. Vzduchotechniku nastaviť na nominálny prietok vzduchu cca 2 hodiny pred začiatkom prevádzky. Ak bola vzduchotechnika počas posledných dvoch mesiacov mimo prevádzky, odporúča sa zapnúť ju aspoň deň vopred.
  • Zariadenia na osobnú hygienu musia byť vybavené tečúcou vodou, tekutým mydlom a jednorazovými papierovými utierkami. Zariadenia na osobnú hygienu je potrebné dezinfikovať minimálne raz denne.
  • Meranie telesnej teploty pri vstupe na pracovisko nie je povinné a má odporúčací charakter;
  • Test na alkohol dychovou skúškou – doteraz neboli zistené prípady infikovania sa počas alebo v dôsledku dychovej skúšky na alkohol, ale vzhľadom na súčasnú epidemiologickú situáciu by mal zamestnávateľ zvážiť odôvodnenosť takého testovania a riziká, ktoré sú s tým spojené.
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na návrat ľudí do práce sa firmy pripravovali dlhšie. V troch otázkach sme sa pýtali veľkých bánk (Slovenská sporiteľňa, VÚB) a operátorov (Orange i Slovak Telekom), ktorí zamestnávajú tisícky ľudí, ako riadia návrat do práce a aké opatrenia urobili.

Rozhodli ste už o návrate pracovníkov do centrál? Budete naďalej fungovať v open space, zvažujete nejakú úpravu priestorov? Aký podiel pracovníkov bude v home office?

Slovenská sporiteľňa: Naša centrála nebola počas krízy nikdy úplne zatvorená, na začiatku krízy klesol počet zamestnancov asi na 20 až 25 % bežného stavu. V súčasnosti je v centrále približne polovica, ostatní sú väčšinou na home office. Zatiaľ sme stanovili strop pre zamestnancov centrály vo výške 70 % z celkového stavu.

VÚB: Od 2. mája sme

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie