Denník N

7 dobrých správ: V nemeckej armáde budú opäť slúžiť rabíni

Nemeckí vojaci. Foto - TASR/AP
Nemeckí vojaci. Foto – TASR/AP

Medzi panelákmi v Hradci Králové zakvitla lúka, do prezidentskej záhrady umiestnili včelie úle a Gucci ruší módne prehliadky. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Kostarika legalizovala svadby homosexuálov

Kostarika je prvým štátom Strednej Ameriky, kde povolili sobáše homosexuálov, uvádza denník Guardian.

„Nech je empatia a láska kompasom, ktorý nám umožní napredovať a vybudovať krajinu, ktorá je pre všetkých,“ napísal na Twitteri prezident Carlos Alvarado.

Pred dvoma rokmi rozhodol najvyšší súd, že zákaz manželstiev rovnakého pohlavia je protiústavný, a dal parlamentu lehotu, aby prijal zákon, ktorý by tieto sobáše umožnil. Súd rovnako uviedol, že po vypršaní stanovených 18 mesiacov budú sobáše možné automaticky, k čomu došlo, pretože poslanci príslušný zákon neprijali.

Už v prvý deň možnosti sobášov homosexuálov sa očakávali oslavy aj veľkolepé svadby, ale pre pandémiu koronavírusu boli len virtuálne. Rovnako cez internet vysielali prvú svadbu krátko po polnoci miestneho času, na ktorej zosobášili dve ženy z Kostariky s rúškami.

Zákony, ktoré umožňujú sobáše osôb rovnakého pohlavia, má spomedzi latinskoamerických štátov aj Argentína, Brazília, Kolumbia a Uruguaj.

2. Slobodným Nórkam povolili umelé oplodnenie

Nórsky parlament schválil možnosť umelého oplodnenia pre slobodné ženy, uvádza agentúra DPA. Zákon okrem toho legalizuje darcovstvo vajíčok.

Zmeny sa rovnako týkajú vyšetrení ultrazvukom počas prvých troch mesiacov tehotenstva a krvných testov na zistenie genetických abnormalít plodu.

Zmena pôvodného zákona, ktorý bol v platnosti 16 rokov, prišla po kampani opozičných strán. Predchádzali jej aj diskusie, ktoré sa týkali napríklad názoru, či sa rodičia smú rozhodnúť pre interrupciu, ak v ranom štádiu tehotenstva zistia, že plod má chromozómovú abnormalitu.

Ako pripomína agentúra, pri hlasovaní menšinovú vládu s kresťanskými demokratmi prehlasovali ľavicovo orientované strany a niektorí členovia krajnej pravice.

Ilustračné foto – AP

3. Rabíni v nemeckej armáde

V nemeckej armáde budú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie