Denník N

Francúzsky pilot F1 Bianchi podľahol zraneniam z minuloročnej nehody

Foto: A/Rob Griffith
Foto: A/Rob Griffith

Bianchi bol v kóme od 5. októbra 2014, keď jeho monopost vo vysokej rýchlosti vrazil do žeriavu odstraňujúceho z trate iné pretekárske vozidlo.

Francúzsky pilot formuly 1 Jules Bianchi podľahol v noci na sobotu zraneniam hlavy, ktoré utrpel pri havárii na minuloročnej Veľkej cene Japonska.

Informáciu oznámila jeho rodina na sociálnej sieti Twitter. Úmrtie 25-ročného jazdca neskôr potvrdil aj jeho tím Manor F1, píše agentúra AP.

Bianchi sa nachádzal v kóme od 5. októbra 2014, keď jeho monopost vo vysokej rýchlosti vrazil do pojazdného žeriavu, ktorý v danej chvíli odstraňoval z trate iné pretekárskej vozidlo.

Bojoval až do konca, tak ako vždy

V novembri ho z Japonska previezli do nemocnice v Nice na juhu Francúzska, kde bol na jednotke intenzívnej starostlivosti. Sám niekoľko mesiacov dýchal, orgány nepotrebovali žiadne podporné prístroje, ale vedomie už nenadobudol.

„Jules tak ako vždy bojoval až do samého konca, dnes sa však jeho boj skončil. Cítime nesmiernu a nevýslovnú bolesť,“ uvádza sa v stanovisku jeho rodiny.

Bianchi štartoval celkovo v 34 pretekoch formule 1 v rámci ročníkov 2013 a 2014. Pre tím Manor, vtedy ešte pod názvom Marussia, získal vôbec prvé body do seriálu MS, keď na vlaňajšej VC Monaka obsadil deviate miesto. „Sme zničení zo správy o strate Julesa po náročnom boji. Bolo pre nás privilégiom, že mohol jazdiť za náš tím,“ uviedla stajňa Manor vo svojom vyhlásení.

Prvá trágédia od úmrtia Ayrtona Sennu

Je to prvá tragická smrť pilota F1 od úmrtia Brazílčana Ayrtona Sennu v roku 1994. „Chceli by sme poďakovať lekárskemu tímu v nemocnici v Nice, všeobecnej klinike v Mie, ako i ďalším doktorom, ktorí sa v uplynulých mesiacoch starali o Julesa. Takisto by sme radi poďakovali Julesovým kolegom, priateľom, fanúšikom a každému, ktorý mu vyjadril podporu, čo nám dodávalo silu a pomáhalo v ťažkých časoch,“ dodala rodina v stanovisku.

Správa o smrti Bianchiho rozosmutnila mnohé osobnosti motoristického športu. „Vyjadrujem úprimnú sústrasť rodine Julesa Biancha. Je to veľmi smutný koniec takého nádejného mladého života,“ uviedol na Twitteri bývalý šampión F1 Mario Andretti.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie