Denník N

Všade boli, všetko vedia – ako zvládnuť ľudí, ktorí nám musia zvestovať svoje múdrosti

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

S nástupom internetu pribúda ľudí, čo si myslia, že majú rozsiahle vedomosti, a chcú nám radiť.

Filip bol chodiaca encyklopédia. Poznal detaily z mnohých oblastí, od umenia až po šport. Ľudí, ktorí ho dobre nepoznali, vedel zabávať historkami zo života historických postáv, mal dar sformulovať k všetkému stanovisko – čím originálnejšie a pútavejšie, tým lepšie. Tí, čo s ním ešte nemali veľa do činenia, ho považovali za mimoriadne sčítaného, zorientovaného aj smelého pri prezentovaní názorov, ktoré neboli práve väčšinové.

Lenže malo to aj svoju druhú stranu. Filipovi priatelia, kolegovia a lásky ho zažili aj ako človeka, čo nenechá iných dohovoriť, vždy musí mať pravdu, vysmieva sa im do očí, ak na niečo nemajú sformulovaný názor, nemá problém niekoho strápniť len pre to, že nevie, ako sa volá hlavné mesto Pobrežia Slonoviny, a vlastnej frajerke opakovane opravuje vetnú skladbu, hoci mu dala jasne najavo, že ju to obťažuje.

„S Filipom som chodila asi desať mesiacov, a potom som si povedala, že to nemá cenu. Priemerne inteligentná, vzdelaná žena s akou-takou sebaúctou to podľa mňa dlhšie nemôže zvládať. Najprv sa mi veľmi pozdávalo, že je Filip sčítanejší ako väčšina ľudí, ktorých poznám, ale problém nastal, keď začal urážať mojich priateľov aj rodinu za to, čo vraj nevedia. Vrcholom bolo, keď raz začal môjmu otcovi – lekárovi vysvetľovať nejaký liečebný postup. Otcovi to spočiatku neprekážalo, lebo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie