Denník N

Kňaz zneužíval aj ďalšieho chlapca. Biskup tvrdí, že o tom nevedel

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Vedela banskobystrická diecéza pol roka, že jej kňaz zneužíva deti? Z výpovede jednej z obetí na polícii vyplýva, že v cirkvi sa o neprípustnom konaní kňaza Ladislava J. vedelo takmer pol roka predtým, než sme o tom písali. Prečo nik nezasiahol?

Po publikovaní nášho článku o tom, ako farár Ladislav J. pred desaťročiami sexuálne zneužíval vtedy 12- až 15-ročného Milana, sa banskobystrickému biskupovi Mariánovi Chovancovi ohlásila jeho ďalšia obeť – bývalý miništrant. Redakcia pozná jeho údaje, volajme ho Peter. Vypovedal aj na polícii.

Vyhľadával slabých

Petrov prípad je oveľa mladší ako Milanov. Začínalo sa to debatami o sexe na dovolenke v Chorvátsku, kam farár Petra zobral. K zneužívaniu, ktoré farár nazýval „mojkaním“, dochádzalo niekedy viackrát týždenne, inokedy zriedkavejšie.

„[Farár] sa často staval do úlohy psychológa a odôvodňoval tým svoj záujem o jeho dospievanie… V rámci poúčania o dospievaní často uvádzal príklady pederastie v rôznych primitívnych afrických kmeňoch, prípadne v helénskom Grécku, a zdôrazňoval dôležitosť takéhoto uvádzania dospievajúcich chlapcov medzi dospelých sexuálnym stykom,“ uvádza sa v uznesení vyšetrovateľa.

Sexuálny predátor pred Petrom obzvlášť obhajoval hnutie ľudí s názvom „boyloveri“, pričom Petrovi ukazoval ich webstránky. Ide o komunitu dospelých mužov, ktorí sú dôverníkmi dospievajúcich chlapcov. A hoci sa stretávajú aj sexuálne, údajne tak nerobia pre svoj prospech, ale ako pomoc ich dospievaniu. Zdôrazňoval pritom, že nejde o pedofilov.

Ladislav J. si zámerne volil obete, ktoré mali vážne problémy a hľadali oporu. Podľa jedného svedka na internete vyhľadával detských prostitútov a zneužíval ich pod rúškom pomoci ich trápeným dušiam.

Zneužívanie Petra sa skončilo po troch rokoch, keď odišiel na strednú školu a získal širší okruh priateľov. Farár sa mu v roku 2006 priznal, že mal aj troch iných sexuálnych partnerov. Jedným z nich bol Milan, ktorý svoj prípad opísal pre Denník N. Koľko ďalších ich mohlo byť do roku 2019, keď bol odstavený? A koľko ich bolo za celých 30 rokov, keď Milana zneužil už ako seminarista?

Koncom roka 2015 už dospelý Peter po konzultáciách s psychologičkou, ku ktorej chodil, napísal farárovi list, aby prevzal zodpovednosť za to, čo sa medzi nimi dialo, aby veci pomenoval pravým menom a začal naprávať krivdy, ktoré spôsobil nielen jemu, ale aj iným. Ladislav J. vtedy v odpovedi ich sexuálny styk vysvetľoval ako prejav

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Sexuálne škandály v cirkvi

Sexuálne zneužívanie

Slovensko

Teraz najčítanejšie