Denník N

Zranili novinárov, na šoféra použili paralyzér. Protesty proti policajnej brutalite ukázali policajnú brutalitu

Polícia prikázala ľuďom v autách, aby si ľahli na zem. Minneapolis, Minnesota. Foto - TASR/AP
Polícia prikázala ľuďom v autách, aby si ľahli na zem. Minneapolis, Minnesota. Foto – TASR/AP

Skupina ozbrojených policajtov a členov národnej gardy kráča pokojnou rezidenčnou štvrťou Minneapolisu. Na verande jedného domu stojí skupina ľudí a nakrúca si ich na mobil. Policajti na nich začnú kričať, že platí zákaz vychádzania, aby išli dovnútra.

Mladí ľudia nereagujú. „Vypáľ to na nich,“ povie jeden príslušník.

Nato ďalší z policajtov vezme zbraň a vystrelí do ľudí na verande projektil s farbou. Jeden z nich má nohavice od farby.

Protesty proti policajnej brutalite v nedeľu pokračovali šiesty deň celkovo v asi 75 amerických mestách. Doteraz zomrelo najmenej šesť ľudí a policajti zatkli vyše 4-tisíc osôb.

No kým pri prevažne pokojných protestoch sa naďalej vyskytovali nepokoje ako pálenie vozidiel či rabovanie obchodov, čoraz viac sa začína hovoriť, že americkí policajti reagujú príliš tvrdo. Prípadov ako v Minneapolise je viacero.

„Vidíme často neprimeranú reakciu policajtov, ktorá výrazne kontrastuje s tým, ako pristupovali k demonštrujúcim proti opatreniam proti šíreniu koronavírusu napriek tomu, že tí držali v rukách útočné pušky. Je iróniou, že sme svedkami policajnej brutality počas protestov práve proti policajnej brutalite,“ povedal pre Denník N český amerikanista Jan Beneš.

Policajti zatýkajú demonštranta v New Yorku. Foto – TASR/AP

Študenti v aute

Na sociálnych sieťach je viacero videí, kde vidieť, ako ťažkoozbrojení policajti strieľajú do protestujúcich gumovými projektilmi, slzným či korenistým sprejom. Zdá sa, že nie vždy mali na to dôvod.

Mnohé incidenty už ich nadriadení alebo miestni politici odsúdili.

Jeden z najhorších prípadov sa odohral v Atlante. Skupina policajtov v živom televíznom vysielaní použila

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Protesty v USA

Svet

Teraz najčítanejšie