Denník N

Ticho vo vzťahoch môže aj liečiť, ale skôr deptá

Ilustračné foto - Flickr.com/jiunn kang too
Ilustračné foto – Flickr.com/jiunn kang too

Dlhodobé mlčanie môže mať na vzťah rovnaký účinok ako násilie či psychické týranie.

Tichá domácnosť. Fenomén, ktorý je v niektorých partnerských vzťahoch prítomný až do takej miery, že slúži ako „rozdeľovník“ času. Raz sa partneri spolu bavia, raz majú tichú domácnosť. A tak dookola.

Ticho vo vzťahoch nemusí byť nutne zlá vec. Niekedy veci vyjasní a vyrieši. Problém je, keď sa zneužíva na manipuláciu, na vydieranie či trestanie. A je jedno, či sa to deje jednému z páru, dieťaťu od rodičov alebo naopak, či v práci ako nástroj na šikanovanie a ponižovanie.

Kedy je ticho dobrá taktika v medziľudských vzťahoch a kedy ich, naopak, otravuje a ničí?

Hnevali sa aj pol roka

Jedna priateľka mi rozprávala, že jej rodičia mali známych, ktorí sa vedeli nerozprávať aj pol roka. Stačila hádka, neskorý príchod domov, nevhodná poznámka. On či ona sa uchýlili k mlčanlivosti. Spomína si, že ich deti fungovali ako poslíčkovia – „povedz mame, že…“, „pripomeň otcovi, aby nezabudol zaplatiť šeky za obedy“.

Všetci, čo ich poznali, vedeli, že takto fungujú. Na verejnosti však držali formu. Išli napríklad spolu na ples, tam sa k sebe mali ako hrdličky, veselo spolu konverzovali, ale v aute cestou domov už mlčali ako hroby. Takto to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vzťahy

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie