Denník N

Za polárnym kruhom namerali 25 stupňov Celzia, vedcov vystrašili „zombie požiare“ na Sibíri

Sibírske požiare vlani. Foto - TASR/AP
Sibírske požiare vlani. Foto – TASR/AP

Od januára do apríla bola teplota v Rusku o šesť stupňov Celzia vyššia v porovnaní s dlhodobým priemerom.

Minuloročné požiare na Sibíri v jednej chvíli zasiahli územie s rozlohou 30-tisíc štvorcových kilometrov, čo sa približne rovná rozlohe Belgicka.

V lete 2019 horelo aj na Aljaške, v Kanade či Grónsku. Len v júni požiare v arktickej oblasti uvoľnili do ovzdušia 50 miliónov ton oxidu uhličitého, teda ročný ekvivalent emisií uhlíka vo Švédsku.

Vedci teraz varujú, že veľké požiare sa po nezvyčajne teplej zime a jari môžu vrátiť. Vedci z európskej služby Copernicus pre monitorovanie atmosféry (CAMS – Copernicus Atmosphere Monitoring Service) spozorovali na satelitných záberoch menšie požiare v tých istých oblastiach Sibíri, kde horelo aj vlani.

„Satelitné snímky naznačujú, že by mohlo ísť o ‚zombie požiare‘, ale ešte to nepotvrdili pozemné merania,“ uviedol odborník na požiare Mark Parrington.

„Ak je to tak, potom by sme za určitých podmienok mohli sledovať kumulatívny účinok minuloročnej sezóny požiarov, čo by mohlo viesť k novým rozsiahlym a dlhodobým požiarom v tej istej oblasti,“ povedal Parrington.

Letné teploty za polárnym kruhom

Takzvané „zombie požiare“, známe aj ako zadržiavané požiare, sú zaujímavým fenoménom. „Ide o oheň, ktorý horí

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Klimatická kríza

Príroda

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie