Denník N

Vďaka novým uvoľneniam budú niektoré letné festivaly, väčšine klubov sa však otvárať neoplatí

Dostreamované? Ešte zďaleka nie. Koncert Darkness Positive na záver online festivalu Plody doby bol prvým večerom, kde smelo byť aj publikum, ale určite nie posledným live streamom. Foto - Martina Mlčúchová
Dostreamované? Ešte zďaleka nie. Koncert Darkness Positive na záver online festivalu Plody doby bol prvým večerom, kde smelo byť aj publikum, ale určite nie posledným live streamom. Foto – Martina Mlčúchová

V rámci piatej fázy uvoľňovania opatrení proti koronavírusu prišlo opäť aj na kultúru. Od stredy 3. júna už výkonní umelci nemusia mať rúška a testy, stačí meranie teploty. Pri hromadných podujatiach musia návštevníci nosiť rúška, pri akciách na státie sú organizátori povinní zabezpečiť rozstupy dva metre a v priestoroch so stoličkami takzvané šachovnicové sedenie.

V prípade hromadných podujatí platí, že od 10. júna budú povolené do 500 ľudí, od júla do konca roka bude hranica tisíc ľudí. Čo to vlastne znamená pre organizátorov a promotérov hudobných akcií?

Sezóna iba pre malých

Pohoda už v apríli oznámila, že sa presúva na rok 2021, ale v lete chystá špeciálny víkend na trenčianskom letisku. Nové opatrenia na tom nič nemenia.

„Nechceme to urobiť tak, že vyberieme tisíc šťastlivcov, ktorých pustíme na letisko. Pracujeme na inom koncepte podujatia, nebude to len ďalší klasický live stream bez ľudí. Chceme sa viac hrať s priestorom areálu, zapojiť zahraničných hostí, okrem koncertov budú aj iné druhy umenia a naše tradičné Vítanie slnka,“ hovorí šéf festivalu Michal Kaščák.

Verí, že povolenie kapacity hromadných podujatí na tisíc návštevníkov sa ešte prehodnotí. „Veľa promotérov preložilo akcie na jeseň a keby ich nemohli urobiť, môžu mať veľké problémy. Samozrejme, situácia sa môže zmeniť, ale momentálne nevidím dôvod, prečo by na Slovensku mali trvať obmedzenia návštevnosti na tisíc ľudí až do konca roka.“

Organizátori piešťanského Grejpu v karanténe pripravili projekt Jarné dvorenie. Boli to tri koncerty v uliciach Bratislavy, Piešťan a Košíc. Skupiny Billy Barman, Para a Puding pani Elvisovej ešte hrali s obmedzením kapacity na sto návštevníkov. Samotný festival Grejp patril k tým, ktoré dlho čakali na rozhodnutie vlády a krízového štábu. Až teraz na základe takzvanej vyššej moci oficiálne oznámili zrušenie tohto ročníka.

„Ak by sme festival zrušili iba na základe svojich pocitov a predvídavosti situácie, tak by sme riskovali porušenie zmluvných podmienok s interpretmi a dodávateľmi, čo by nás mohlo stáť nemalé finančné straty a bolo by to pre nás likvidačné,“ tvrdia.

Zakúpené lístky ponechávajú v platnosti na rok 2021 a poprosili fanúšikov o podporu. „Ak by ste nám chceli pomôcť, ponechajte si vstupenku do ďalšieho roku, pomôžete tým k tomu, aby sme vedeli zorganizovať festival v lete 2021 najlepšie, ako budeme vedieť. My sa v lete budeme snažiť urobiť aspoň maličkú hudobnú náhradu v kapacitne povolených medziach.“ Čo tým myslia, naznačili na sociálnych sieťach, kde zverejnili mapku Piešťan s niekoľkými zvýraznenými priestormi v centre mesta.

25. máj – koncert skupiny Para v rámci akcie Jarné dvorenie v Piešťanoch. Foto – Martina Mlčúchová

Prvý koncept špeciálnej verzie piešťanského festivalu Grape na rok 2020.

Správa o povolení zvyšovania návštevnosti povzbudila najmä organizátorov menších festivalov. Prvý júlový víkend sa nakoniec budú konať Vrbovské vetry, ale v pozmenenej verzii.

„Pôvodný program ľahúčko upravíme a ešte tento týždeň zverejníme. Pokračujeme v predpredaji a kapacita je Precceda + 999,“ napísal muzikant a šéf festivalu Braňo Jobus. Ani počas karantény nestratil zmysel pre typický humor: „Korona zamiešala karty. Preto budeme na Vrbovských mini vetroch krstiť hracie karty s hrou Precceda. Tá bude zabalená ako súčasť nového albumu Vrbovskí víťazi G20, ktorý vychádza pri príležitosti dvadsiateho výročia založenia hudobno-pracovnej skupiny.“

Pauzu nebude mať ani festival Viva Musica!, ktorý začal tvoriť novú verziu tohtoročného programu. „Prvé mená prezradíme už čoskoro. Zatiaľ aspoň prvá dôležitá informácia – august 2020 bude v uliciach Bratislavy opäť patriť festivalu Viva Musica!“.

Zakladateľ a umelecký šéf festivalu Konvergencie Jozef Lupták minulý týždeň so svojím tímom predstavili nahrávku Stravinského Príbehu vojaka, hudobno-divadelného projektu s hercom Robom Rothom. Keď uvádzali CD v prázdnej bratislavskej Design Factory v live streame, ešte nevedeli, že v tradičnom septembrovom termíne sa budú môcť do týchto priestorov vrátiť aj s publikom. Konvergencie 2020 plánujú v polovici septembra.

„Ideme robiť večery v tých sálach, ktoré sme pôvodne chceli. Ešte nevieme, či budú môcť prísť pozvaní zahraniční umelci, ale myslím, že bude fajn, že sa sústredíme najmä na slovenské projekty. Sám som zvedavý, či začnú ľudia chodiť na koncerty.“

Uvedenie albumu Príbeh vojaka v bratislavskej Design Factory. Foto N – Tomáš Benedikovič

Kto ide do rizika

Jozef Lupták sa počas karantény stal rekordmanom. Nik neodohral viac koncertov než on. Pripravil niekoľko streamov z domu, hral v prázdnych kostoloch, na streche v rámci dní Bratislavy aj v Gregorovciach na výročie Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Teraz bude prvým interpretom, ktorý

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra v karanténe

Kultúra

Teraz najčítanejšie