Denník N

Monika Beňová: Robert, všetko je v pohode, nájdime spoločné riešenie a ty nechaj Smer ísť ďalej

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Europoslankyňa a zakladajúca členka Smeru Monika Beňová hovorí o tom, ako jej je ľúto, kam ľudsky Robert Fico speje, o tom, ako je uzavretý pred celým svetom, a o tom, či by mal Pellegrini založiť stranu.

V rozhovore sa dočítate:

  • či bolo dobré, že Pellegrini vyzval Fica, aby odišiel;
  • či sa má Fico s kým poradiť, ako ďalej so Smerom;
  • aké šance má Smer bez Pellegriniho;
  • koho si bývalý premiér zoberie do strany a či by Beňová chcela ísť s ním.

Peter Pellegrini minulý týždeň vyzval Fica, nech odíde z čela Smeru, aby neskončil ako Mečiar alebo Dzurinda. Urobil Pellegrini dobre, že takto rozbehol súboj o lídra Smeru?

Myslím, že to bolo neuvážené rozhodnutie. Peter Pellegrini z pohľadu politického marketingu veľmi dobre naštartoval svoju ambíciu stať sa predsedom Smeru. Pred dvoma mesiacmi začal otvárať tému, že Smer potrebuje dotiahnuť zmenu, o ktorej hovoril v kampani, prišiel s tým, že na sneme bude treba diskutovať o tom, ako by táto zmena mala vyzerať, a že jej súčasťou by mala byť aj zmena lídra. Potiaľ to bolo všetko absolútne legitímne a v poriadku. Potom však z ničoho nič oznámil toto a ešte si aj nie úplne šťastne vybral termín dve hodiny po tlačovke Roberta Fica.

Fico na nej povedal, že sa zmení.

Povedal, že je pripravený na akési vnútorné zmeny, aj keď ich nepomenoval. Ale výraz zmena tam zaznel. Peter dve hodiny nato zareagoval neprimerane a nepremyslene. Mohlo to byť tým, aký tu je vnútorný pretlak a že nie je v tejto situácii schopný presvedčiť predsedníctvo na zvolanie snemu, čo je škoda. Tá katarzia by totiž mohla zaniknúť v otvorenej diskusii. Bol to skrátka jeho skrat a myslím, že si to aj uvedomuje.

Mal by Pellegrini vystriedať Fica?

Nevidím teraz nikoho iného, kto by mal parametre, že by mohol konkurovať Ficovi. Som možno ovplyvnená modelmi z iných sociálnodemokratických strán v Európe, v ktorých k výmenám predsedu dochádza. A stáva sa to napríklad automaticky po voľbách, ktoré nedopadnú tak, ako strana očakáva, alebo vtedy, ak predseda stranu vedie veľmi dlho či sa o pozíciu predsedu uchádza viacero ľudí. Mne je sympatické už to, že aspoň niekto pomenoval túto ambíciu.

Nikto nepochybuje o tom, že keď má niekto vystriedať Fica, mal by to byť Pellegrini. Otázka na vás je, či by mal Fico odísť z vedenia strany a odovzdať ju Pellegrinimu.

To je otázka, ktorá mala byť prediskutovaná na sneme alebo vo vnútorných štruktúrach už po tom, čo sa stalo minulý rok, keď sa košická, banskobystrická a časť prešovskej organizácie postavili za personálne zmeny v strane. Neudialo sa to a v tom čase to bolo vlastne dobré, lebo Peter Pellegrini na to ešte nebol pripravený, a ani by nebolo dobré, keby ako designovaný líder kandidátky išiel do takého súboja.

Už vtedy však bolo jasné, že musí prísť k zásadnejšej zmene. Aj keď si nemyslím, že personálna zmena má byť orientovaná len na Roberta Fica. Je to o viacerých ľuďoch vo vedení Smeru, ktorí už pre túto stranu nie sú prínosom, pretože už nie sú politicky angažovaní a sami sa museli z politiky porúčať.

Vaša odpoveď teda je, že by sa malo vymeniť vedenie vrátane Fica?

Malo by sa vymeniť vedenie vrátane Roberta Fica, aj keď miera mojej osobnej lojality voči jeho osobe je stále dosť silná, hoci z vášho uhla pohľadu nie je celkom pochopiteľná. My osobu Roberta Fica vnímame trochu inak a ja som, navyše, s ním Smer zakladala, poznala som každého okresného predsedu či predsedníčku a je pre mňa komplikované vidieť vývoj v Smere. A je mi aj ľúto, kam ľudsky Robert Fico speje.

Kam ľudsky speje?

Do

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie