Denník N

Najprv primátori, potom tváre opozície: prečo sa nehovorí o tom, že by Bratislavčan Vallo zopakoval príbeh z Varšavy či Budapešti?

Matúš Vallo. Foto N - Vladimír Šimíček
Matúš Vallo. Foto N – Vladimír Šimíček

Bratislavský primátor zvažuje založenie strany, ktorá má pôsobiť iba v hlavnom meste. Aj keď sa jeho meno občas objavuje pri integrácii stredových strán, Vallo vstup do veľkej politiky odmieta.

Bol hviezdou detského seriálu zo začiatku 80. rokov, potom europoslanec, poslanec sejmu a v roku 2018 sa stal primátorom Varšavy. Poľský politik Rafał Trzaskowski patrí v súčasnosti k najpopulárnejším tváram občiansko-liberálnej opozície v Poľsku.

Vyzerá mladšie, ako je jeho skutočný vek (48 rokov), a fotky s deťmi, ktoré pridáva na svoj Facebook, vyzerajú ako z katalógu. Opozičná Občianska platforma sa rozhodla popularitu varšavského primátora využiť a po tom, čo stiahla svoju pôvodnú prezidentskú kandidátku, vyslala Trzaskowského do prezidentských volieb.

Jeho šance nie sú zlé – s podporou 25 percent zaostáva za súčasným prezidentom Andrzejom Dudom len o sedem percentuálnych bodov. Trzaskowski si pritom v tradične konzervatívnom Poľsku svojimi liberálnymi postojmi už stihol urobiť nepriateľov.

V roku 2019 podpísal deklaráciu odmietajúcu diskrimináciu LGBT osôb a povedal, že o LGBT problematike by sa malo hovoriť aj v rámci školskej sexuálnej výchovy. To podnietilo mnohých starostov z vládnej strany Právo a spravodlivosť, najmä v juhovýchodnom Poľsku, aby svoje mestá a dediny vyhlasovali za „miesta bez LGBT ideológie“.

Aj v Maďarsku dnes patrí k najvýraznejším kritikom vlády Viktora Orbána primátor hlavného mesta. Gergely Karácsony vlani v októbri tesne vyhral voľby v Budapešti a dnes hlasno kritizuje, ako vláda Fideszu s odkazom na pandémiu koronavírusu obrala kritické samosprávy o kompetencie.

Na Slovensku stredové a občianske sily vo februárových voľbách neuspeli: strana Za ľudí zaostala za prieskumami, koalícia PS/Spolu sa ani nedostala do parlamentu. Časť ich politikov dnes volá po spojení, no na úspech treba aj lídra. Mohli by sa inšpirovať v Poľsku či Maďarsku?

Po Čaputovej v druhej najvyššej funkcii

Matúš Vallo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bratislava

Matúš Vallo

Slovensko

Teraz najčítanejšie